Насловна Магазин Култура Ранко Рисојевић добитник награде „Бранко Радичевић“

Ранко Рисојевић добитник награде „Бранко Радичевић“

192
0

Угледни српски пјесник и писац Ранко Рисојевић из Бањалуке добитник је међународне пјесничке награде „Бранко Радичевић“, коју додјељује „Бранково коло“.

Ову одлуку данас је једногласно донио жири „Бранковог кола“ у саставу Ненад Грујичић, Андреа Беата Бицок и Радмило В. Радовановић, саопштили су организатори манифестације „Бранково коло“.

Пјесник, прозаиста, драмски писац, есејиста, преводилац и културни посленик из Републике Српске Ранко Рисојевић аутор је више од 50 књига, од којих 18 збирки поезије, 26 књига прозе, међу којима 11 романа, те десет радио-игара за децу и два позоришна комада, а приредио је за штампу више књига поезије и прозе других аутора.

Поред превода из пјесничког и прозног опуса на бројне језике, роман „Босански џелат“ Ранка Рисојевића преведен је на руски, њемачки, пољски и чешки језик, а књига кратке прича „Шум“ на италијански.

Роман „Дјечаци са Уне“ налази се у лектири у оба ентитета БиХ.

Ранко Рисојевић завршио је Природно-математички факултет у Сарајеву, а био је уредник „Гласа Српске“ и часописа „Путеви“, „Универзитетске библиотеке“ и „Освјетљења“, те радио као директор Народне и универзитетске библиотеке „Петар Кочић“ у Бањалуци и Галерије ликовних умјетности Републике Српске.

У дугогодишњој каријери, добитник је значајних награда са именима угледних српских песника и писаца.

Међународна награда „Бранко Радичевић“ биће уручена Ранку Рисојевићу на 51. „Бранковом колу“ 19. септембра на Свечаном затварању у Сремским Карловцима где се Алексије, потоњи Бранко Радичевић школовао од 1835. до 1841. године

Међу досадашњим добитницима ове награде налазе се истакнути пјесници и писци и Вјачеслав Купријанов из Швајцарске, поријеклом из Русије, Филип Танселен из Француске, Валериј Латињин из Русије, Насо Вајена из Грчке, Јирген Израел из Њемачке и други.

ИЗВОРртрс
Претходни текстПросјечна јулска нето плата 1.160 КМ
Сљедећи текстОИК Братунац: Ранкић опозван