Насловна Најновије Расписан конкурс за 24.“Лут фест“

Расписан конкурс за 24.“Лут фест“

202
0

Продукција „Форум театар“ расписала је данас конкурс за 24. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу „Лут фест“, који би требало да буде одржан од 25. до 29. септембра у Источном Сарајеву под мотом „Глумац, лутка, анимација“, изјавио је Срни директор „Форум театра“ Витомир Митрић.

Према његовим ријечима, конкурс ће бити отворен до 10. маја.

„Луткарско позориште данас одликује разноликост жанрова, техничких система лутака, стилских рјешења, висок степен типизације и умјетничке симболике. Све то захтијева од глумца велику вјештину, мајсторство у анимацији и владању лутком као умјетничким инструментом“, исткао је Митрић.

Глумац, каже он, покреће лутку и рађа се једно од чуда умјетности луткарског позоришта – чудо оживљавања, јер се рађа живи лик, лутка са карактером, али лутка која никада у потпуности не може вјерно извести људски покрет.

„Због тога је лик лутке на сцени увијек спој живог и неживог, динамике и статике, који се наизмјенично преплићу и што је то видљивије гледаоцу, тиме је јача снага магије. Један од услова професионализма глумца луткара јесте слобода да постоји и дјелује по правилима која диктира лутка“, истакао је Митрић, који је директор и селектор Фестивала.

Организатор 24. „Лут феста“ је репрезентативно удружење у култури Републике Српске „Форум театар“ Источно Сарајево, чији су циљеви промоција културе, луткарства и позоришта за дјецу из цијелог свијета, стварање јединственог културног простора, али и очување културног идентитета, традиције и културне баштине.

Међународни Фестивал луткарских позоришта за дјецу „Лут фест“ у складу са тим циљевима и циљевима и стратегијом развоја културе доприноси промоцији и популаризацији луткарства, чинећи га доступнијим дјеци свих узраста, стварајући основ за умјетничко образовање и естетско уживање.

„Овај фестивал посебно је значајан за развој културе и промоцију Града Источног Сарајева, кога је поставио на мапу најзначајнијих градова свјетског луткарства. Традиција дуга скоро четврт вијека, учешће великог броја ансамбала из цијелог свијета, богат такмичарски и пратећи програм, фестивал јасно и недвосмислено именују и карактеришу као једну од најзначајних позоришних манифестација за дјецу у БиХ. Изложбе, радионице, Мастер клас предавања, промоције и други фестивалски програми, доприносе значају фестивала у свјетским оквирима луткарске умјетности“, нагласио је Митрић.

Он је додао да се и ове године очекују луткарска позоришта из цијелог свијета са представама које трагају за новим облицима луткарске умјетности, али не занемарујући традиционалне форме, тежећи модерном, савременом, експерименталном и постмодерном у естетици европског и свјетског луткарства.

Митрић је истакао да је „Форум театар“, поводом прославе јубилеја Театра „Туулевски“ из Естоније, који данас обиљежава 35 година постојања, симболично отворио конкурс за нове фестивалске представе и упутио пригодну честитку овом дугогодишњем пријатељу и учеснику „Лут феста“.

Митрић је са сарадницима, честитајући јубилеј естонским пријатељима, пожелио да њихова „Воденица“ луткарства, много година, меље и ствара нове луткарске спектакле који ће радовати децу цијелог свијета.

„Чекамо Вас да обиљежите свој јубилеј на 24. `Лут фесту`“, поручио је Митрић.

Kонкурс за 24. „Лут фест“ отворен је од 10. марта до 10. маја, а више информација налази се на сајту: www.lutfest.com и друштвеним мрежама фестивала.

ИЗВОРсрна, фото Palelive.com
Претходни текстСвједок: Слушао сам док туку заробљене Србе, неки су умрли од батина
Сљедећи текстСавјет министара усвојио програм рада, буџет на чекању