Насловна Вијести Растуће цијене могле би да подстакну социјалне немире

Растуће цијене могле би да подстакну социјалне немире

195
0

Најбогатије европске нације суочавају се са све већим ризицима од грађанских немира током зиме, укључујући уличне протесте и демонстрације, због високих цијена енергената и растућих трошкова живота, саопштила је консултантска фирма за процјену ризика.

Њемачка и Норвешка су неке од развијених економија које доживљавају поремећаје у свакодневном животу због штрајкова, што је тренд који је већ виђен у Британији, рекао је за Ројтерс главни аналитичар компаније „Вериск мејплкрофт“ Торбјорн Солтведт.

У најновијем извјештају о индексу грађанских немира наводи се да се више од 50 одсто од готово 200 обухваћених земаља суочило са повећаним ризиком од масовне мобилизације између другог и трећег квартала 2022. године, што је највећи број држава од када је компанија објавила индекс 2016. године.

На листи земаља са највећим пројектованим повећањем ризика налазе се БиХ, Швајцарска и Холандија, наводи се у извештају.

„Током зиме, не би било изненађење да у неким од развијених земаља Европе дође до озбиљнијих случајева грађанских немира“, рекао је Солтведт.

Рат Русије у Украјини од 24. фебруара убрзао је раст цијена хране, који је у фебруару и поново у марту достигао рекорд свих времена. Цијене енергије су такође нагло порасле, наводи „Катимерини“.

„И даље осјећамо посљедице пандемије, а сада имамо и прекиде у ланцу снабдијевања“, додала је главна аналитичарка Химена Бланко.

Тешке суше и низак ниво воде повезани са климатским промјенама у многим дијеловима свијета повећали су цијене хране и енергије.

Маурицијус, Кипар и Украјина су доживјели највећи пораст социјалних немира у трећем кварталу у односу на други квартал, при чему је Русија на седмом и Норвешка на тринаестом месту листе.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСавјет безбједности УН у септембру о Украјини, позив Лаврову и Кулеби
Сљедећи текстЕнергетска безбједност Европе немогућа без Москве