Насловна Вијести Источно Сарајево Реализација пројекта „Романија више од планине“

Реализација пројекта „Романија више од планине“

325
0

Планинари „Гласинца“ реализоваће до средине децембра пројекат „Романија више од планине“, вриједности 18.200 КМ, низом активности које ће допринијети развоју планинског туризма, речено је Срни у овом соколачком планинарском друштву.

Секретар Друштва Вера Мијатовић рекла је да су планинари са првим данима јула почели уређивати „Хајдучке стазе“ укупне дужине 35 километара, које воде до Новакове пећине, једне од природних атракција планине Романија.

Она је додала да ће бити урађене три стазе, најдужа „стаза Старине Новака“ од Планинарског дома „Црвене стијене“ до Новакове пећине и кружне стазе „Мали Радојица“ и „Дијете Грујица“.

Мијатовићева је истакла да је уређењу пјешачких-планинарских стаза претходила теоријска и практична едукација у којој је учестовало 30 младих, који су упознати о маркацији планинарских стаза, значају боравка у природи, те сакупили отпад око трим стазе „Талине“, који су оставили несавјесни посјетиоци.

„Након теоријског дијела, млади су упознати са природним богатством и садржајима трим стазе `Талине`, која се наслања на градско насеље, дужине 1.640 метара и идеално је мјесто за активности у природи, за духовну и физичку рекреацију“, навела је Мијатовићева.

Она је нагласила да су ове активности проведене у оквиру одобреног пројекта Планинарског друштва „Гласинац“ под називом „Романија више од планине“.

Овим пројектом планирано је низ активности, међу којима и организација кампање о значају чувања природног богатства Романије, уређење једног излетишта на планини Романији, набавка и постављање инфо табле са шемом стаза, дрвених путоказа, дјечијих спортских садржаја и мобилијара од дрвета.

Предвиђено је и уређење парцеле од 980 метара квадратних поред планинарског дома на Романији, набавка и постављање дрвене ограде у дужини од 100 метара, сајле и металне ограде на видиковцу Романијских стијена, организација школе фотографисања у планинарском дому на Романији, организација планинарског похода и такмичења у планинарској оријентацији и низ других.

Мијатовићева је нагласила да су планинари у изради пројекта вођени идејом да анимирају грађане да изађу у природу, након пандемије и раде на јачању имуног система и здравља.

„Кроз овај пројекат планирамо да анимирамо што већи број људи да своје слободно вријеме користе на квалитетан начин, као бјекство из свакодневице након вишесатног боравка у затвореном простору за рачунаром и мобилним телефонима“, истакла је Мијатовићева.

Пројекат „Романија више од планине“ траје од 15. јуна до 14. децембра, а кроз различите активности допринијеће побољшању услова за развој планинског туризма и унапређењу туристичке понуде Романије увођење мнових садржаја за посјетиоце свих генерација.

Вриједност пројекта је 18.200 КМ.

Пројекат се имплементира у склопу Регионалног програма локалне демократије на западном Балкану два /РеЛОаД2/, који финансира ЕУ, а имплементира Развојни програм УН.

Пројекат суфинансира град Источно Сарајево. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстТанасић: Српски језик најпоузданији чувар националног и културног идентитета
Сљедећи текстДвојица фочанских планинара крећу у освајање Памира