Насловна Друштво Ревитализација зидина Старог града у Требињу

Ревитализација зидина Старог града у Требињу

223
0

У оквиру ревитализације требињског Старог града, за коју је Влада Србије издвојила два милиона марака, а добар дио средстава издваја и сам град Требиње, настављени су радови на чишћењу и реконструкцији зидина које опасавају ово старо градско језгро, а ради се дио који је до ријеке Требишњице.

Радове изводе радници грађевинског предузећа „Поробић“ из Требиња који су, након недавног постављања скеле у саму ријеку и њеног наслањања на зидине, кренули и са радовима чишћења зидина, а све се планира урадити до Преображења, односно славе града.

Из Градске управе Требиње је најављено да ће реконструкција тећи у двије фазе, и то се најприје ради дио који је до Меџлиса Исламске вјерске заједнице Требиње, а у наредној фази се ради остатак зидина.

„Реконструисаћемо зидине у двије фазе, и то први дио до Меџлиса, а у наредној фази остатак. Имамо увјеравања од извођача радова да ће овај дио радова бити завршен најкасније до славе града“, навео је градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Паралелно са овим, израђује се и пројектна документација за освјетљење зидина Старог града, што ће додатно уљепшати овај дио града.

Градоначелник је најавио да се на јесен наставља и поплочавање остатка улица у Старом граду са уређењем Трга Травунија, а у плану је и субвенционисање реконструкције фасада на кућама унутар зидина.

Подсјетивши да је у досадашње радове у Старом граду Влада Србије уложила око 800.000 евра од предвиђена два милиона, он додаје да је и град Требиње обезбиједио 300.000 марака.

„Само четврта фаза поплочавања улица, која је у току, кошта око 700.000 КМ. Двије најпрометније улице из ове фазе радова су већ завршене, а току је завршетак и једне мање улице. У овој фази ће укупно бити поплочано око 2.500 метара квадратних“, навео је Ћурић.

Када се заврши и ова фаза, у Старом граду ће бити поплочано укупно 6.000 метара квадратних улица, а преостаје да се поплоча још око 2.500 метара квадратних.

Ревитализација Старог града подразумијева и потпуно нову комуналну инфраструктуру, водоводну у канализациону мрежу, одводњу оборинских вода, а предвиђа се и подземна електро, телефонска и оптичка мрежа.

Заједно са овом реконструкцијом, унутар зидина Старог града уређује се и хортикултура, па се већ на појединим мјестима која су већ поплочана каменом саде стабла маслине као симболи старости и постојаности.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПроширио се пожар изнад насеља Зеленика у Херцег Новом (ВИДЕО)
Сљедећи текстСтиже нови топлотни талас у БиХ