Насловна Најновије Република Српска добила банку хуманог млијека

Република Српска добила банку хуманог млијека

165
0

Завршен је пројекат адаптације и опремања простора банке хуманог млијека и поликлиничког дијела Kлинике за дјечије болести УKЦ-а Републике Српске, те је данас и званично отворена ова банка.

Отварању су присуствовали Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске, Владо Ђајић, директор УKЦ Републике Српске те Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС.

Прва банка хуманог млијека у Српској се оснива с намјером да се пријевремено рођеној и тешко болесној дјеци, којој није доступно мајчино млијеко, осигура донирано хумано, мајчино млијеко.

Иницијатор хуманитарне акције и пројекта оснивања банке мајчиног млијека је Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце у РС “Мрвице”.

“Први пут имамо банку хуманог млијека, а и Поликлинику за дјечје болести, гдје на једном мјесту имамо специјалистичке те субспецијалистичке амбуланте и кабинете”, рекао је Ђајић.

Амела Филиповић, замјеник предсједнице Удружења “Мрвице”, истакла је да је ово удружење посебно поносно јер су дочекале да добију прву банку хуманог млијека.

“Хумано млијеко је храна, али и лијек. Посебну захвалност дугујемо предсједници РС Жељки Цвијановић што је подржала нашу иницијативу”, истакла је Филиповићева.

Владимир Мирошљевић, начелник Kлинике за дјечје болести УKЦ РС је рекао да су уложили доста времена и енергија у овај пројекат.

“Банка хуманог млијека је неопходна и видјећете колико то значи у блиској будућности за наше мале пацијенте”, додао је Мирошљевић.

Шеранић је рекао да је ово велика и значајна ствар за пацијенте у Републици Српској који се лијече у клиникама.

“Министарство здравља и социјалне заштите РС је ту да заједно са Владом Српске подржи све важне пројекте који су од интереса за све нас, како за грађане, тако и за здравстене раднике”, истакао је Шеранић.

Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске је рекла да је поносна што је реализован овај пројекат.

“Срећни смо јер ће ово имати своју пуну сврху, јер је ово храна и лијек, и била је тешка борба да се то обезбиједи за болесну дјецу и која су пријевремено рођена и мислим да смо направили велики подвиг”, казала је Цвијановићева.

Средства за оснивање прве банке хуманог, мајчиног, млијека у Српској прикупљена су, подсјетимо, у склопу хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима” крајем 2020. године.

ИЗВОРНезависне
Претходни текстУскоро савремено санкалиште у Источном Новом Сарајеву
Сљедећи текстНепосредно обраћање-Ненад Стевандић, Уједињена Српска(ВИДЕО)