Насловна Друштво Рестаурисан споменик Његошу у Требињу (ФОТO)

Рестаурисан споменик Његошу у Требињу (ФОТO)

353
0

Након петнаестак дана рестаурације, споменик Његошу, под платанима у Требињу, враћен је на своје мјесто.

Обнову споменика урадили су стручњаци Републилчког завода за заштиту клултурно-историјског и пеиродног насљеђа Републике Српске, по налогу из Градске управе.

Наиме, након више од осам деценија статуа висока 177 центиметара, била је оштећена због утицаја времена, а постојало је и неколико оштећења од гелера насталих усљед гранатирања града од стране хрватске војске 1992. године.

Од пет рупа, саниране су четири, а једна, она на књизи коју Његош држи у руци, је остављена као подсјећање на те ратне догађаје.

Споменицима рађеним од бронзе највише штете атмосферски утицаји, птичији измет са околних стабала, као и физичка оштећења, кажу стручњаци.

Стављен је нови слој патине и позлатом исписана слова Његошевог имена која су и при првобитној изради била боје злата, али су временом изблиједјела.

На иницијативу Јована Дучића, споменик Његошу у Требињу подигнут је 1934. године уз подршку краља Александра. Био је у то вријеме први и једини споменик Његошу у свијету и већ 88 година један је од заштитних знакова Требиња.

Аутор споменика је вајар Тома Росандић.

ИЗВОРртрс
Претходни текстПревенција важна код вршњачког насиља (ВИДЕО)
Сљедећи текстШолц: Очекујемо да се санкцијама Русији придруже земље кандидати за чланство у ЕУ