Насловна Најновије Рогатица: Већа буџетска средства по усвојеном ребалансу

Рогатица: Већа буџетска средства по усвојеном ребалансу

43
0

Скупштина општине Рогатица усвојила је данас ребаланс општинског буџета за ову годину према којем ће буџетска средства износити 11.900.000 КМ, што је за 23,96 одсто више од планираних.

Начелник општинског Одјељења за финансије Тијана Бркић рекла је да су разлози за израду нацрта ребаланса потписивање Споразума и доношење одлуке о увођењу у трезорски систем пословања локалног Дома здравља најкасније до почетка наредне године и повећање износа најниже плате у Републици Српској са 750 КМ на 900 КМ од почетка ове године, што није било предвиђено при изради буџета за 2024.

Она је навела да су у планираним буџетским средствима по усвојеном ребалансу, између осталих, приходи од пореза заступљени са око 56 одсто, непорески приходи са 34,41 одсто, трансфери између буџетских јединица са 5,35 одсто, примици од нефинансијске имовине са 1,70 одсто, примици од финансијске имовине са 0,25 одсто и остали примици са 1,78 одсто.

Према ријечима Бркићеве, у оквиру буџетских издатака расходи за лична примања заступљени су са 49,48 одсто, трошкови материјала и услуга са 15,44 одсто, расходи по основу камата за зајмове 0,89 одсто, субвенције 1,09 одсто, грантови са 4,35 одсто, дознаке на име социјалне заштите са 11,64 одсто, издаци за набавку сталних средстава 9,27 одсто, издаци за отплату дугова са 3,95 одсто и остали издаци са 1,74 одсто.

Одборници Скупштине општине Рогатица усвојили су и допуну листе споменика и спомен -обиљежја од великог значаја за ову локалну зајендицу на којој су се нашли споменик и спомен-плоча на Борици учесницима Народноослободилачке борбе из Другог свјетског рата, те споменик у порти цркве на Борици, спомен-плоче у Закому, Месићима, Сељанима и Козићима значајних догађаја и личности из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

На данашњој сједници усвојена је и одлука о начину и условима продаје градског грађевинског земљишта у својини општине у сврху провођења Регулационог плана “Ново Насеље” и именована комисија за спровођење поступка јавног надметања за продају непокретности – градског грађевинског земљишта у сврху спровођења тог регулационог плана.

Одборници Скупштине општине Рогатица разматрали су и информацију о пословању привреде у овој локалној заједници у 2023. години према којој од укупно 74 привредна субјекта укључујући и Шумско газдинство “Сјемећ”, највећи број привредних друштава спада у категорију малих предузећа.

У овој информацији је наведено да је у привреди општине Рогатица лани остварени укупан приход од 178.366.570 КМ, већи од оствареног у претходној години за 17.670.887 КМ или за 11 одосто.

На сједници Скупштине општине Рогатица усвојене су и информације о снабдијевању потрошача електричном енергијом, о стању у области запошљавања и о стању у области социјалне заштите у прошлој години.

ИЗВОРсрна
Претходни текст“Дани Касиндолског батаљона” од 7. до 16. јуна
Сљедећи текстКомуникација и едукација – императив у борби против онлине насиља!