Насловна Вијести Република Српска Рогић: Правосуђе БиХ би да не буде свједока злочина над Србима

Рогић: Правосуђе БиХ би да не буде свједока злочина над Србима

171
0

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Горан Рогић рекао је да правосуђе у БиХ и Федерацији БиХ систематски ради на томе да случајеви ратног страдања Срба застаре и да временом не буде жртава и свједока злочина.

„А онда је лакше манипулисати истином и свим осталим“, рекао је Рогић Срни након што је Кантонални суд у Сарајеву потврдио оптужницу против Есада Раонића за ратни злочин против српских цивила у Сарајеву 1992. године.

Осврћући се на чињеницу да је кантонално правосуђе оптужницу подигло чак три деценије након почињених злочина над Србима у Срајеву, Рогић је рекао да правда јесте спора, али је достижна.

„Међутим, проблем је што ту правду и казну починиоцима нису дочекали, нити ће, они који су неправедно настрадали и њихови потомци“, каже Рогић.

Тужилаштво Кантона Сарајево терети Раонића да је током јула 1992. године као припадник такозване Армије БиХ у сарајевском насеље Скендерија из стана извео, а потом одвезао двије особе српске националности у Зеленгорској улици, на локалитет гробља Хамбина царина.

У Сарајеву је током рата у БиХ убијено око 3.000 српских цивила, а око 1.700 их је тешко рањено, док су муслиманске снаге формирале 211 логора и мјеста заточења за Србе, пише у Извјештају Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву између 1991. и 1995. године.

 

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстЦИК: Усвојен извјештај о провјерама листа за Вијеће народа Српске
Сљедећи текстУсвојен ребаланс буџета за ову и Нацрт буџета за наредну годину