Насловна Вијести Родитељи траже суспензију директорке, педагога и психолога из ОШ „В.Рибникар“

Родитељи траже суспензију директорке, педагога и психолога из ОШ „В.Рибникар“

185
0
 Родитељи ученика из VII2 одјељења ОШ „Владислав Рибникар“, које је претрпило највеће посљедице трагичне пуцњаве 3. маја, упутили су допис Министарству просвјете у којем захтјевају хитну суспензију директорке те школе, школског психолога и педагога.

 

У допису, предатом Министарству јуче, у који је Танјуг имао увид навели да захтјевају „хитну и без даљег одлагања суспензију директорке ОШ ‘Владислав Рибникар’ Снежане Кнежевић до окончања истраге и утврђивање њене личне одговорности за настали трагични догађај и касније поступање према ученицима и родитељима ВИИ/2 одељења“.

Такође, захтјевају и хитну суспензију школског психолога Лидије Максић и школског педагога Јелене Вујичић, и то до окончања истраге и утврђивање њихово личне одговорности за настали трагични догађај.

Нагласили су да се дописом други пут обраћају непосредно Министарству, јер на први нису добили одговор од званичних инситуција, надлежних за рјешавање захтјева које су поставили. 

Поновили су и раније изњете захтјеве: да се у потпуности и до краја изврши реконструкција трагичног догађаја и саопшти статус истраге, да се о томе обавјесте заинтересоване стране у складу са законом – шта ће бити са дјечаком, у ком статусу су његови родитељи јер постоји велики страх да ће он бити на слободи, шта ће се и како, осим обезбјеђења средстава, конкретно предузети поводом предложеног реновирања просторија школе.

Такође, наводе да још нису добили договор на захтјеве да се утврди „шта је конкретно предузето или ће бити предузето поводом захтева за утврђивање одговорности људи који су изнијели у јавност списак са именима дјеце из одељења, а који је обишао цио свет, као и фотографије родитеља и дјеце те да се, због таквог поступка, одговорни санкционишу у складу са законом“.

Они су затражили и одређивање једног или мање групе лица од стране надлежних органа за непосредну комуникацију и координацију активности са родитељима ВИИ/2 одјељења због својих специфичности.

Такође захтјевају израду и усвајање посебног наставног плана и програма завршетка седмог и похађања осмог разреда за ВИИ/2 одељење, укључујући и полагање мале матуре.

Родитељи у свом допису Министарству траже и формирање здравствене документације ученика и родитеља који се налазе на психотерапији, а по посебном захтјеву сваког од родитеља.

„На који год начин да се регулише интеграција преживелих ученика ми, родитељи и деца ВИИ/2 одељења, захтевамо да се сви преживели ученици нашег одељења интактно врате у свом саставу, без обзира колико буде ученика и без попуњавања ученицима из других одељења“, наводи се у допису у којем се додаје да је испуњен један од захтјева, а то је да ђаци  VII2 за улаз у школу користе мала врата и да се групна психотерапија одржава у билбиотеци, а не у неком од кабинета.

 

У допису је наведено да се брину због пријетњи на друштвеним мрежама.

 „Деца нам константно добијају претње и увреде преко друштвених мрежа и зато шмо изузетно забринути, јер постоји реалан рзик да могу да буду изложени различитим облицима насиља“, навели су родитељи који су нагласили и да се ограђују од јавног иступања и другог деловања председника Савета родитеља Игора Ђорђевића.

Родитељи су у допису навели да су „присиљени да укажу на велике пропусте и некооперативност Управе школе, а пре свега директорке Снежане Кнежевић, а делом и председника Савета родитеља Игора Ђорђевића“.

Како су навели, то се огледа у следећем: „Готово константно избегавање да се родитељи ВИИ/2 одељења непосредно благовремено и тачно информишу шта школа и надлежни органи предузимају по овим и другим питањима већ се те информације добијају из медија“.

Они такође тврде да директорка школе избјегава писану комуникацију с родитељима, „иако су родитељи постављали писаним путем – електронском поштом одређјена питања и предлоге“. 

 

Наводе и да се пропусти Управе школе огледају и у „непостојање јасног плана и програма рада са ученицима и родитељима, бар у временском периоду од наредних два до три дана, али зашто не и на недељном нивоу“. 

Они оцјењују неодговорним „јавно наступање у средствима јавног информисања председника Савета родитеља Игора Ђорђевића без одобрења Савета родитеља и сагласности родитеља VII/2 одељења“.

Међу захтјевима које су потписали родитељи ђака VII2 је и тај којим се траже писани одговори на „важна и неопходна питања ради превазилажења страшне ситуације настале због масакра над ученицима нашег одељења“ како се нешто слично никада не би поновило, као и да пропусти ако их је било буду отклоњени, а одговорни адекватно санкционисани.

ИЗВОРGLAS SRSKE
Претходни текстЗавршено заседање Светог Архијерејског Сабора СПЦ
Сљедећи текстИзложба „Да се не заборави“ Руског историјског друштва отворена на ФФ УИС (ВИДЕО)