Насловна Вијести Рок за предају у Србији истекао данас, ево шта слиједи даље

Рок за предају у Србији истекао данас, ево шта слиједи даље

238
0

Грађани Србије могли су још данас да предају оружје без икакве кривичне одговорности, без потребе да се легитимишу, остављају податке о себи и доказују порекло оружја.

Могли су и да позову полицијске службенике на адресу и тако предају оружје.

Али шта се дешава послије овог рока који је истекао данас и колико је укупно и каквог све оружја предато до сада?

Грађани Србије су у оквиру акције „Предај оружје“, од 8. маја закључно са јучерашњим даном, полицији предали укупно 104.275 комада оружја и минско-експлозивних средстава, рекла је за „РТС“ Бојана Отовић Пјановић из Службе за сузбијање криминала МУП Србије.

Додала је да је од почетка акције предато 78.302 комада оружја, 4.085.000 комада муниције и 25.914 комада минско – експлозивних средстава, а у те бројке урачунато је легално, нелегално и оружје и експлозивне направе које су предате након смрти особе.

– Већ у првим данима легализације било је јасно да ће премашити досадашње легализације. Највише оружја је предато у великим градским центрима, одзив грађана је на територији Србије задовољавајући – рекла је Отовић Пјановић.

Ово је, како каже, имало за циљ превенцију потенцијално трагичних догађаја.

Послије данашњег дана сви они код којих буде пронађено нелегално оружје сносиће озбиљне санкције, а измјенама закона предвиђене су оштрије казне затвора.

“Гатлинг митраљез”, који испаљује 3.000 метака у секунди, зоље, шмајсери, противтенковске ракете само су дио предатог арсенала. И у МУП Србије су изненађени свим оном што су грађани предали, као и количином. Рок је првобитно требало да истекне 8. јуна, али је продужен до 30. јуна.

Наредба о хитној предаји нелегалног оружја услихедила је након хитне сједнице Владе Србије послије пуцњаве у школи на Врачару и масакра у Младеновцу, у којима је убијено укупно 18 људи.

И у МУП Србије изненађени оним што су све грађани предали

Људи су предавали све и свашта, па не чуди што и у самом МУП изненађени и количином и врстом оружја које се нелегално нашло у посједу грађана.

– У поступку легализације грађани су предавали оружје из Првог и Другог свјетског рата, чак и и из 1907. године и оружје са ознаком да потиче из 1847. године. Такође и напуњене зоље, шмајсере, нагазне мине, штапин на који је закачено 4,6 килограма експлозива, систем за навођење „маљутке“, противтенковске ракете, ручни ракетни бацачи, енглески аутомат, прва бомба произведена. Највише је предато аутоматских пушака и револвера – рекли су раније из МУП Србије за „Блиц“.

Митраљез који испаљује 3.000 метака у минути!

И Александар Вучић, предсједник Србије, коментарисао је почетком овог мјесеца шта су све грађани предали од оружја. Говорећи на конференцији за медије рекао је да је један човјек донио и „гатлинг митраљез“.

– Један човјек донио нам је “гатлинг митраљез” на приколици. То је онај ротирајући митраљез који испали 3.000 метака у минуту. Ставио га је на приколицу и донио. Хвала му на томе. Послије измена закона добио би 15 година затвора да смо му то нашли. Хвала човјеку који је био одговоран и растеретио своју породицу и себе – рекао је Вучић тада.

Изненађени и количином предатог оружја

На питање да ли су изненађени количином предатог оружја током ове акције, која иначе није прва, у МУП кажу да јесу.

– Ако се узме у обзир чињеница да је у овом поступку легализације предато знатно више оружја него у свим претходним поступцима заједно, можемо рећи да смо изненађени. Међутим, имајући у виду два актуелна догађаја која нису свакидашња и која су у знатној мјери утицала на свијест грађана да схвате ризике којима су изложени, можемо рећи да смо и очекивали велики одзив – рекли су из Министарства унутрашњих послова пар дана прије истека првобитног рока за предају.

Откуд толико оружја у посједу грађана

На питање откуд толика количина оружја у поседу грађана, из овог Министарства одговарају да се највише илегалног оружја које су грађани доносили остало је у домовима као „заоставштина грађанских ратова на простору бивше СФРЈ“.

Из МУП оцјењују да је ова акција уродила плодом, и да ће са сигурношћу повећати степен безбједности грађана Србије.

– Наведену акцију оцјењујемо као веома успјешну, у прилог чему говори број предатог оружја. Акција је у знатној мјери допринијела већој безбједности свих грађана Републике Србије, и на састанку у Бриселу је од стране Европске комесарке за Унутрашње послове истакнуто да је Србија наведеном акцијом допринијела већој безбједности својих грађана и цијеле Европе – закључују из МУП.

Шта послије истека рока за предају оружја

Грађани су дакле до данас могли да предају нелегално оружје без икаквих посљедица. Али, шта се дешава даље? Послије овог рока слиједи усвајање новог закона, а казне ће бити ригорозне.

Влада Србије наложила је Министарству правде да у оквиру постојеће Радне групе за измјене и допуне Кривичног законика предвиди строже казне (затвор у трајању до 15 година) за сваког појединца код кога се затекне оружје које има у нелегалном посједу, како оно за које надлежни орган издаје оружну листу, па и оно за које није предвиђено издавање оружаног листа од стране надлежног органа – аутоматско оружје и минско-експлозивна средства, подсјећају у МУП Србије.

Како додају, Министарству унутрашњих послова је Закључком, такође наложено да у хитном поступку изврши ревизију свих издатих оружаних листова, контролу рада свих стрељана, контролу испуњености просторно-техничких услова сваког власника оружја непосредном контролом по адреси пребивалишта власника оружја, као и измјене и допуне Закона о оружју и муницији који ће предвидјети, знатно строже услове, између осталих и провјеру испуњености услова на период од шест мјесеци до годину дана умјесто до садашњих пет година, пише „Блиц“.

ИЗВОРSrpska info
Претходни текстВлада наредила распоређивање оклопних возила
Сљедећи текстВучић посјетио игуманију Пећке патријаршије: Ево шта јој је обећао