Насловна Најновије Рочиште за Добровољачку одгођено због одсуства једног члана вијећа

Рочиште за Добровољачку одгођено због одсуства једног члана вијећа

110
0
Наставак главног претреса, који је планиран за сутра у предмету „Ејуп Ганић и други“, одгођен је због одсуства једног од чланова судског вијећа, речено је Срни у Суду БиХ.

Нови термин заказан је у сриједу, 8. фебруар.

Суђење Ејупу Ганићу и другима који су оптужени за злочине у Добровољачкој улици у Сарајеву, након прошлог рочишта, било је заказано за сутра.

Посљедње рочиште у предмету „Ејуп Ганић и други“ одржано је 21. децембра када је саслушан свједок Тужилаштва БиХ Данило Берибака који је том приликом рекао да је био војник по уговору и да су га приликом заробљавања у том нападу тукли кундаком, газили, а малтретирање се наставило и касније.

Берибака је приликом свједочења у предмету „Ејуп Ганић и други“ испричао да му је од удараца приликом заробљавања у колони остао ожиљак на лицу и расклимани зуби, да су га тукли по леђима кундаком и газили.

Берибака је навео да је био војник по уговору у ЈНА од 15. марта 1992. године и да су 2. маја упућени из касарне „Виктор Бубањ“ у команду на Бистрику, која је била нападнута.

Он је додао да је био нишанџија у такозваној „видри“ и да је кренуло још пет оклопних возила, да је на том путу до касарне на њих пуцано и да је узвратио на ватру која је била отворена из „Електропривреде“, а да је на Скендерији видио уништен трамвај, запаљена возила и тијела.

– Пуцњава је била отворена и када смо дошли пред команду и у тој пуцњави је један војник био погођен. Пред мрак је почело испаљивање ракетних бацача Територијалне одбране, „Зелених беретки“, не знам више кога – рекао је Берибака, додајући да су ракете пробиле куполу и да је ушао у команду.

Он је рекао да је чуо да је дошао тадашњи предсједник Предсједништва Алија Изетбеговић и да преговара са генералом Милутином Кукањцем.

Берибака је навео да је колона била састављена од војних камиона, оклопних, цивилних и возила УНПРОФОР-а. „Потпоручник Пелемиш је рекао да укочим куполу ван борбеног положаја и да дигнем цијеви“, навео је Берибака и напоменуо да је његово возило било на крају колоне.

Он је свједочио да се чула пуцњава и повици да се предају, те да су разоружани, а да су два војника била рањена.

– Оборени смо на асфалт… ударање, цијев на потиљку – рекао је Берибака, додајући да је његово даље злостављање спријечио специјалац Харе, којега је од раније познавао.

Он је напоменуо да су лица која су им пришла била у цивилној и војној одјећи, те да је већина имала ознаке „љиљана“ и Патриотске лиге.

– Након заробљавања одведени смо у ФИС и тог дана сам и ја, као и други заробљеници, ударани и пријећено нам је – рекао је Берибака и додао да су 4. маја пуштени.

За напад на колону, убиства, рањавање и злостављање припадника ЈНА и цивила оптужени су Ејуп Ганић, Заим Бацковић, Хасан Ефендић, Хамид Бахто, Фикрет Муслимовић, Јусуф Пушина, Бакир Алиспахић, Енес Бездроб, Исмет Дахић и Махир Жишко, који су обављали високе политичке, војне и полицијске дужности.

ИЗВОРсрна
Претходни текстГодишња конференција за медије Полицијске управе Источно Сарајево (ВИДЕО)
Сљедећи текстКампацо МВП јануара у АБА лиги