Насловна Најновије Рунић: Ратној застави БиХ није мјесто на Гаравицама; Одбор за заштиту права...

Рунић: Ратној застави БиХ није мјесто на Гаравицама; Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ: Муслиманима није у интересу да се зна за Гаравице (Фото)

73
0

Начелник општине Дрвар Душица Рунић изјавила је да они који су поставили ратну заставу БиХ на Гаравицама треба да се запитају како би изгледала српска застава на шехидском мезарју, па нека поступе у складу са сопственим одговором.

Душица Рунић - Фото: РТРС

Рунићева је рекла Срни да ратној застави БиХ није мјесто на стратишту српског народа на Гаравицама код Бихаћа.

Онаје истакла да Срби својом молитвом не угрожавају никог и сјећањем на жртве желе послати поруку да се страдања никада и никоме не понове.

Подсјетила је да живих Срба у Бихаћу готово и да нема, не рачунајући оне које је Дејтон од Дрварчана направио Бишћанима одузевши Дрвару 13 села и припојивши их Бихаћу.

У Гаравицама код Бихаћа јуче је служен парастос за више од 12.000 Срба које су усташе убиле 1941. године, међу којима је био велики број дјеце.

 
Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ: Муслиманима није у интересу да се зна за Гаравице

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ саопштио је да је ратна заставе БиХ постављена у Гаравицама код Бихаћа с циљем да Срби не долазе на стратишта свог народа јер то није у интересу муслимана с обзиром на то да су Гаравице њихово дјело.

Ријеч је о организованој дјелатности великобошњачке политичке елите чији је циљ да Срби не долазе на мјеста гдје су убијани у Другом свјетском рату, а други циљ је да се затре истина о Гаравицама, истичу из Одбора.

Гаравице - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Одбор подсјећа да су муслимани чинили већину састава усташких бригада у Бихаћу, гдје су биле стациониране 19. и 33. усташка бојна, а њихов састав су чинили углавном муслимани.

– Бошњацима муслимани није у интересу да се зна за Гаравице, јер су Гаравице њихово дјело – наводе из Одбора.

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ наводи да су Гаравице губилиште, да то није био логор гдје су убијани Срби, него мјесто страшних злостављања и егзекуције Срба.

– Чак и страни медији који нису наклоњени Србима, Гаравице називају „extermination location“, или локација истребљења. Срби су једноставно довођени на Гаравице, након злостављања и усташа, Срби су убијани – кажу у Одбору.

Подсјећају да је само из села Врточе које се налази на путу Бихаћ-Петровац 1. августа одведено 40 Срба, највише породице Радановић.

– Ђури Радановићу усташе су, након убода ножевима, пробили и ставили жицу кроз језик и тјерали га да говори и пјева усташке пјесме са жицом у језику – наглашавају у Одбору за заштиту права Срба.

Одбор наводи да је у Гаравицама убијено више од 12.000 Срба, истина о томе је написана на споменику који је постављен 1949 године, а на њему је писало „Са трајном успоменом на 12.000 невино и звјерски убијених Срба од стране усташких зликоваца“.

– То је истина. Садашњи споменик је покушај да се прикаже да су страдали комунисти и невини народ, без директног означавања да је ријеч само о Србима. Истина је да су страдали искључиво Срби, јер су били Срби православци. И истина је да су муслимани чинили већину у саставу усташких јединица у Бихаћу – закључили су у Одбору.

У Гаравицама код Бихаћа јуче је служен парастос за више од 12.000 Срба које су усташе убиле 1941. године, међу којима је био велики број дјеце. 

 

ИЗВОРсрна
Претходни текстАеросмит отказује турнеје због трајног оштећења гласа Стивена Тајлера
Сљедећи текстШтрбац: Према подацима „Веритаса“ 1.903 особе убијене или нестале у „Олуји“