Насловна Вијести Република Српска Русија принципијелно брани позицију Српске

Русија принципијелно брани позицију Српске

150
0

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је Републици Српској драгоцјена подршка Русије која принципијелно брани позицију Српске у УН, Савјету безбједности и Савјету за спровођење мира /ПИК/ и да је питање шта би данас било са Српском и којим би се путем кретала да није било руског вета на неке одлуке.

Вишковић је оцијенио да ће сусрет српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и руског предсједника Владимира Путина бити континуитет њихових састанака и куриозитет, те да ће донијети велику и економску и политичку корист.

„Који је то државник у десет мјесеци имао три пута састанак са Путином? И то нешто говори“, рекао је Вишковић синоћ за РТРС.

Он је навео да ће једна од главних тема састанка бити енергетика, јер захваљујући Русији Српска данас плаћа цијену гаса око 425 евра за 1.000 метара кубних.

„Српска није велики потрошач гаса, али оно што имамо желимо да обезбиједимо на прави начин, прије свега нашим грађанима у Зворнику и Источном Сарајеву. Од 250 милиона метара кубних гаса колико потроши БиХ, 200 иде на Федерацију БиХ, али њихови политичари на сав глас заговарају санкције Русији, сматрајући да им је она непријатељ“, истакао је Вишковић.

Према његовим ријечима, од непријатеља се не може добити гас.

„Како ће вам неко бити непријатељ ако вам у најтежем моменту даје енергент којим ћете се гријати од кога ради ваша привреда, то је мени необјашњиво, иако разумијем – то није њихово мишљење, они изговарају мишљење неких других центара моћи“, рекао је Вишковић.

Он је нагласио да се у Републици Српској ради одговорно и понаша одговорно према грађанима.

„Ја само могу да жалим што нисмо са `Гаспромом` остварили све оне споразуме, потписао сам са /шефом Гаспрома Алексејом/ Милером и мапу пута за изградњу гасовода кроз Српску и двије гасне електране. Нажалост, не можемо до овог момента да ријешимо питање конекције, односно прелаза код Бијељине, Павловића моста, преласка државне границе из Србије у Српску“, рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, да је то ријешено прије годину или двије, данас би био изграђен гасовод и бар једна од те двије гасне електране.

„Не само што бисмо производили електричну енергију, него бисмо пуно веће количине гаса као енергента користили, самим тим обећање руске стране је било да би и цијене за нас у том моменту падале у односу на потрошњу. Бенефити за Српску би били огромни, а та иста гасна електрана омогућила би пару и за гријање Бањалуке“, рекао је Вишковић, истичући да за то није било разумијевања из Сарајева иако би и они имали само користи од тога.

Он је нагласио да за данас заказани састанак потврђује, као и сталне изјаве највиших руских званичника, да је Република Српска пријатељска према Русији.

„Да ли би она била то, да смо ми увели санкције, као што нас убјеђује опозиција у Бањалуци?“, упитао је Вишковић.

Он је истакао и да посјета демантује лажи и спинове опозиције, која загађује политичку јавност причом да је Српска за санкције, а да то власт крије. „Да ли би Путин примио Додика да смо пристали да БиХ уведе санкције Русији?“, упитао је Вишковић и констатовао да је ријеч о лажима, спиновима и полтронској политици опозиције с циљем додворавања неким центрима моћи.

Он је истакао да је сигуран да би опозиција, да је на власти, увела санкције, те да то и не крију, о чему свједоче њихове изјаве.

„Апсолутно све ово што се дешава и те њихове спинове, сутрашњи састанак у суштини демантује“, рекао је Вишковић и поновио да Додик никада није дао своју сагласност за то, те да га између осталог, и због тога, сутра Путин прима.

Вишковић је указао да ће на међународном плану преслагање глобалних дешавања у наредних десет година ићи убрзано и свијет није и неће више бити какав је био.

„У суштини двије трећине људске популације, и географски, је против санкција Русији, једна трећина или мањина на челу са ЕУ је кренула на тај пут, ево, већ вријеме показује да су на погрешном путу и питање је коју ће цијену да плате“, рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да све више земаља и обичних грађана виде да ово што се чини према Русији није исправан пут и осуђују санкције својих земаља, наводећи као примјер протесте у Чешкој.

Вишковић је указао да су Руси економски профитирали из ових санкција, нису претрпјели никакве губитке, а рубља је данас скоро најјача у посљедњих 50 година, јер са мањом продајом својих енергената имају већу добит и свако ко нешто зна о економији то види.

„Европа је сувише неозбиљно по мени ушла у сав тај посао и сигуран сам да ће платити велики цех у зимском пероду због историјског максимума цијене енергената“, рекао је Вишковић. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстНесметано одвијање саобраћаја, измјене на мјестима извођења радова
Сљедећи текстДанас претежно сунчано