Насловна Најновије Руски командант: НАТО блок у Украјини се не може поразити без нуклеарног...

Руски командант: НАТО блок у Украјини се не може поразити без нуклеарног оружја

173
0

Руски командант Александар Ходаковски је рекао да би употреба нуклеарног оружја могла бити једини начин на који Русија може побиједити у рату против Украјине.

Ове изјаве долазе више од девет мјесеци након што је руски предсједник Владимир Путин покренуо инвазију на Украјину у фебруару, надајући се брзој побједи против свог сусједа.

Међутим, обрамбени напори Украјине, подупрти западном хуманитарном и војном помоћи, отупили су војне ефективе Москве. Путинове трупе настављају се борити за постизање значајних циљева.

Алеxандер Ходаковски, командант батаљона „Восток“ у Доњецку, истакао је нуклеарно оружје, као један од начина на који би Русија могла добити рат током наступа на државној ТВ. Видео његовог појављивања је на Тwиттер поставио новинар ББЦ, ја Францис Сцарр.

Рекао је да руске војне власти схваћају да њихови ресурси „имају своје границе“, сугеришући да ће се можда морати окренути нуклеарном оружју како би поразили Украјину. „Сви схваћају да сљедећа спирала ескалације може бити само нуклеарна фаза рата“, рекао је Ходаковски.

Русија би могла распоредити нуклеарно оружје ако НАТО пређе „одређене границе“ и постане „директно укључен“ у војни сукоб, рекао је Ходаковски. До сада је Запад ограничио своје суђеловање у рату на пружање Украјини хуманитарне и војне подршке, јер би слање трупа вјеројатно довело до ескалације рата.

Признао је да Русији недостаје способност да се конвенционалним оружјем бори против цијелог НАТО-а.

„Ми немамо способност, ми смо земља која се сада бори против цијелог западног свијета и немамо ресурсе поразити НАТО блок конвенционалним средствима. Али за то имамо нуклеарно оружје. Направили смо га посебно за такве ситуације. Зато постоји само једна опција“, додао је Ходаковски.

НАТО није назначио никакве планове за почетак директног укључивања у рат у Украјини.

ИЗВОРТвитер, ББЦ
Претходни текстДодик: Чланови ЦИК-а биће смијењени и процесуирани
Сљедећи текстГодишњица потписивања Дејтонског споразума(ВИДЕО)