Насловна Најновије Руте се извинио због улоге Холандије у ропству

Руте се извинио због улоге Холандије у ропству

144
0

Холандски премијер Марк Руте, извинио се данас у име холандске државе, за њену историјску улогу у ропству и за посљедице које постоје и данас.

„Данас се извињавам. Холандска држава и њени представници су вијековима омогућавали и подстицали ропство и профитирали од тога“, рекао је Руте.

Он је додао да је истина, да данас нико не сноси лично одговорност за ропство, али да холандска држава сноси одговорност за огромну патњу која је учињена поробљенима и њиховим потомцима.

Извињење је упућено у оквиру ширег преиспитивања колонијалне прошлости, укључујући актуелни проблем расизма и напоре да се врате опљачкана умјетничка дјела.

Поједине друштвене групе које окупљају људе поријеклом из Африке, сматрају да је прикладније да се извини краљ Вилем-Александер 1. јула 2023. године – на 160. годишњицу од укидања ропства у овој земљи.

Руте је признао да припрема објаве извињења није урађена најбоље и рекао да ће Влада послати представнике у Суринам и на карипска острва, која су дио холандске краљевине са различитим степеном аутономије.

Силверија Џејкобс, премијер Сент Мартина, рекла је прошле седмице, да неће прихватити извињење без дискусије.

Национална савјетодавна комисија саопштила је 2020. године да је ропство представљало злочине против човјечности и 2021. године препоручило да се упути извињење и плате надокнаде.

ИЗВОРсрна, Ројтерс, фото Michelle Muus
Претходни текстИсточно Сарајево: Професори психологије награђују студенте новогодишњим пакетићима
Сљедећи текстСоколачки вртић прославио крсну славу Светог Николу(ВИДЕО)