Насловна Најновије Савић: Битне датуме морамо обиљежавати јединствени

Савић: Битне датуме морамо обиљежавати јединствени

31
0

Начелник општине Милићи Марко Савић, позвао је све грађане да сутра у Братунцу присуствују обиљежавању 32 године од страдања Срба у средњем Подрињу и Бирчу.

Савић, као један од чланова Одбора за обиљежавања страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу, рекао Срни да је свима познато да су муслиманске снаге, првенствено под командом Насера Орића, убиле више од 3.200 Срба на овом простору, те да, нажалост, за те злочине нико није одговарао.

Он је навео да је у посљедњих неколико година на иницијативу локалних начелника обиљежавање страдања Срба овога краја подигнуто на значајнији ниво, као и да су добили подршку од институција и Српске православне цркве.

Савић је рекао да долазак Његове светости патријарха српског Порфирија на обиљежавање 32 године од страдања Срба довољно говори о значају овог догађаја.

„Знамо да нико није адекватно одговарао за ове злочине, да су људи који су командовали и чинили злочине над Србима на овом простору практично ослобађани, да не кажем и награђивани за своја злодјела“, нагласио је Савић.

Он је рекао да је обавеза да се не посустане и да се обиљежава овај догађај, посебно након усвајања Резолуције о Сребреници која покушава да етикетира Србе и српски народ као геноцидан.

Савић је напоменуо да ниједан од европских званичника није дошао и одао почаст српским жртвама, иако су уредно позивани, додајући да су позвани и овога пута.

„У суботу морамо бити сви у Братунцу да одамо почаст невино страдалим, онима који су бранили овај простор и своја огњишта, да се не догоде покољи као и у претходним ратовима. Успјели смо да се одбранимо, а жртва која је плаћена била је велика“, додао је Савић.

Он је напоменуо да је са аутобуске станице у Милићима, у 8.00 часова, обезбијеђен бесплатан превоз до Братунца.

У Братунцу ће сутра бити обиљежене 32 године од страдања Срба у средњем Подрињу и Бирчу, а парастос за 3.267 српских жртава служиће Његова светост патријарх српски Порфирије.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПочела исплата јунских пензија у ФБиХ
Сљедећи текстУ недјељу обиљежавање годишњице формирања Прве романијске пјешадијске бригаде ВРС