Насловна Вијести Савјет министара БиХ омогућио наставак бесцаринског увоза нових електричних возила

Савјет министара БиХ омогућио наставак бесцаринског увоза нових електричних возила

147
0

 Савјет министара Босне и Херцеговине је до 31. децембра продужило одлуку о привременој суспензији и снижавању царинских стопа на увоз нових електричних и хибридних возила.

Напоменули су да су прошле године, на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, укинули царине на увоз електричних возила и значајно снизили са 15 на пет одсто царинске стопе за увоз хибридних аутомобиле, а с роком важења до краја прошле године.

Ријеч је о увозу, како су образложили, новопроизведених аутомобила који немају преференцијални статус робе из држава с којима Босна и Херцеговина има закључене споразуме о слободној трговини.

Ова мјера је, како су констатовали, конкретна финансијска подршка грађанима те јавном и приватном сектору за куповину и увоз ових возила са циљем смањења загађења ваздуха и боље заштите околине те подизања сигурности у саобраћаја.

Порастом увоза електричних и хибридних возила омогућиће се, како тврде, отварање нових радних мјеста код овлаштених трговаца или сервиса те раст улагања у електричне пунионице, што би се позитивно одразило на убрзање реализације пројекта електричних пунионица, чија је припрема у току, преноси klix.ba.

Из Савјета министара Босне и Херцеговине су поручили да на овај начин желе допринијети декарбонизацији као једном од кључних стубова Зелене агенде за Западни Балкан у борби против климатских промјена.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текст„Пулс града“, РТВИС,10.3.2023. (ВИДЕО)
Сљедећи текстПреминула „Косовка девојка“ Славица Попадић