Насловна Најновије Салман Ружди изгубио вид на једно око и једна рука му је...

Салман Ружди изгубио вид на једно око и једна рука му је онеспособљена

162
0

Салман Ружди је изгубио вид на једно око и не може користити једну руку, након напада на позорници на књижевном догађају у западном Њујорку у августу, рекао је његов агент.

Овај 75-годишњи писац, који је 1980-их добио пријетње смрћу из Ирана, након што је објављен његов роман “Сатански стихови“, избоден је ножем у врат и торзо, док је излазио на сцену како би одржао говор о умјетничкој слободи у Институту Шаyтагва (Chautauqua) 12. аугуста.

У интервјуу за шпански Ел Паис, књижевни агент Ендрју Вајли (Андреw Wyлие) је објаснио колико је напад био озбиљан и који је промијенио живот.

„Његове ране су биле дубоке, али је такођер изгубио вид на једно око“, рекао је Вајли.

„Имао је три тешке ране на врату. Једна рука је онеспособљена јер су му пререзани нерви у руци. И има још око 15 рана у грудима и трупу. Дакле, био је то бруталан напад“, додао.

Агент је одбио да каже да ли је Ружди још увијек у болници, рекавши да је најважније да ће писац преживјети.

Вајли је такођер рекао да су он и Ружди у прошлости разговарали о могућности таквог напада.

„Главна опасност с којом се суочио, толико година након што је фетва донесена је од случајне особе која долази ниоткуда и напада га“, рекао је.

„Дакле, од тога се не можете заштитити јер је то потпуно неочекивано и нелогично. Било је то као убиство Џона Ленона“, додао је.

Вајли је истакао да свијет пролази кроз веома проблематичан период и не само у САД-у.

„Мислим да је национализам у успону, нека врста фундаменталистичке деснице је у порасту. Од Италије до Европе, Латинске Америке и САД-а, гдје пола земље као да мисли да је Џо Бајден украо изборе Доналду Трампу. И диве се овом човјеку који не само да је потпуно неспособан и лажов и лопов, већ само фарса. То је смијешно“; рекао је Вајли.

ИЗВОРКликс.ба, Фото: EPA-EFE
Претходни текстМагла смањује видљивост
Сљедећи текстЏонсон се повукао из трке за лидера Конзервативне партије