Насловна Најновије Саобраћај успорен због снијега

Саобраћај успорен због снијега

117
0

У Републици Српској и Федерацији БиХ саобраћај се због снијега одвија успорено и отежано, посебно у вишим предјелима и преко планинских превоја, гдје има угаженог или расквашеног снијега на коловозу.

Из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске издвајају путне правце Мркоњић Град – Милиништа, Тисовац – Кнежево – Угар, Шипово – Ново Село, Кола – Стричићи – Чађавица, Сарајево – Рогатица преко Романије, Трново – Фоча преко превоја Рогој, Власеница – Хан Пијесак преко превоја Хан Поглед и Фоча – Гацко преко превоја Чемерно.

Због сњежних сметова у прекиду је одвијање саобраћаја на регионалном путу Улог – Кланци преко превоја Морине.

На планинским превојима на подручју ФБиХ за теретна возила са приколицом и шлепере обавезно је кориштење ланаца.

Додатне потешкоће возачима на путу Рипач – Босански Петровац – Дрвар, као и на путевима на подручју Ливна, Купреса, Томиславграда и Гламоча причињава јак вјетар, који формира сњежне наносе.

У нижим предјелима, коловози су претежно мокри и клизави.

Из АМС због ниске јутрање температуре упозоравају на поледицу и возачима скрећу пажњу на повећану опасност од одрона на дионицама у усјецима, те савјетују максимално опрезну вожњу, уз обавезно посједовање зимске опреме.

Режим саобраћаја измијењен је на дионици магистралног пута Приједор – Козарац ради укључивања и искључивања на терен механизације која је ангажована на изградњи ауто-пута Бањалука – Приједор.

Због радова у тунелу „Чељиговићи“ на магистралном путу ентитетска граница Лапишница – Љубогошта, измијењен је режим саобраћаја, као и на магистралном путу Градишка – Нова Топола – Клашнице због рехабилитације коловоза, те на дионици Клашнице један – Нова Топола због изградње три кружна тока.

На споју магистралних путева Градишка – Нова Топола и Чатрња – Градишка у току је изградња кружне раскрснице.

Измијењен режим саобраћаја на снази је и на петљи Јоховац због изградње дионице ауто-пута од петље Јоховац до Вукосавља, као и на петљи Руданка због изградње дионице ауто-пута од моста Руданка до тунела „Путниково брдо два“.

Због оштећења моста преко ријеке Буковице у мјесту Горњи Подградци и оштећења моста преко ријеке Јабланице у мјесту Совјак на локалним путевима, обустављен је саобраћај и преусмјерен на алтернативне правце.

Саобраћај се одвија једном коловозном траком због активираног клизишта на магистралном путу Фоча – Горажде, у мјесту Филиповићи, на линији разграничења, те на регионалном путу Укрина – Горња Вијака.

Због бројних одрона и опасности од клизишта, на магистралном путу Брод на Дрини – гранични прелаз Хум/Шћепан Поље аутомобили саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

На подручју ФБиХ спорије због радова саобраћај се одвија на магистралним путевима Јајце – Доњи Вакуф у тунелу „Скела“, Живинице – Ступари код мјеста Ђурђевик и Мостар – Столац, као и код скретања за Ораховицу на подручју Коњица.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих чекања на прелазак границе.

Због зимских услова вожње, на граничном прелазу Изачић на снази је забрана кретања за теретна возила са приколицом и шлепере.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЦрвена Звезда увеличала јубилеј РК Вишеграда
Сљедећи текстПочиње Светосавски турнир