Насловна Најновије Саопштење компаније Екопласт д.о.о. Власеница

Саопштење компаније Екопласт д.о.о. Власеница

228
0

Саопштење за јавност преносимо у цјелости:

Поводом учесталих објава појединих политичких партија, удружења грађана, медија и појединаца, а које су утемељене на непровјереним, необјективним и неиститим информацијама, оглашавамо се овим саопштењем.

С обзиром на то да се ради о вишемилионској страној инвестицији, једној од најзначајнијих у Републици Српској од које директно зависи развој локалне заједнице, као одговорна компанија не смијемо дозволити да се лажима, прије свега пласираних од стране ОО СДС Власеница и других организација, ова инвестиција заустави.

Погон за термичку обраду отпадне пластике и њено претварање каталитичким поступком у полимерни восак је власништво предузећа Екопласт д.о.о. Власеница које се бави прерадом полимерних отпада помоћу опреме која има сертификат о усаглашености са директивама Европске уније. Прерада пластике је процес прераде одбачене и старе пластике у производ који се може поново користити. Употреба опреме омогућава прераду пластичног отпада за производњу чистог полимерног воска, заштитног имена ДЕПОЛ 40. Постројење је дизајнирано у складу са техничком документацијом иза које стоји Polymer Energy Polska Sp. z. o.o. Ова технологија је јединствена и патентирана те има ознаку зелене јабуке што значи да је апсолутно еколошки прихватљива.

Као резултат прераде пластичног отпада у постројењу је полимерни восак познат под именом ДЕПОЛ 40, гориво са топлотним капацитетом 38 МЈ/кг, а то је 1,5-2 пута већа топлотна моћ од класичних фосилних горива. Користећи ДЕПОЛ 40 као адитив другим врстама фосилног горива, прије свега угљу остварују се сљедеће предности:

– повећава се калоријска вриједност чврстих горива (калоријска вредност ЛХВ),
– повећава се механичка чврстоћа горива (пелета – брикета), биомасе
– стабилизује се густоћа пелета – брикета,
– смањује се апсорпција влаге из ваздуха,
– смањује фактор емисије СО2,,
– у року од три године природа и ријеке биће у потпуности очишћене од пластичног отпада,
– крајњи производи намјењени су иностраном тржишту а по потреби и домаћем.

С обзиром да се као улазна сировина користи чиста отпадна пластика која је неопасан отпад, сав отпад који настаје на крају процеса је неопасан и има особине комуналног отпада. Будући да у угљоводоничној фракцији C8 – C34 нису присутна једињења са хлором и сумпором могуће је смјешу насталих угљоводоника користити за различите намјене. Апсолутно је нетачно да ће се дневно прерађивати преко 250 тона отпада.
Према подацима добијеним из Технолошког пројекта за предметно постројење уочено је сљедеће:
 читав технолошки поступак обраде отпадне пластике је затворен систем са нултом емисијом из реактора и не постоје емисије специфичних загађујућих материја у ваздух. Процес који се одвија унутар реактора одвија се уз апсолутну изолацију од атмосфере, односно нема никаквих опасних издувних гасова.

Реактор је херметички затворен, а измјена топлоте издувних гасова одвија се на непропусној челичној мембрани.

Емисија разградње С1–С4 фракција упоредиве су са емисијама које настају сагоријавањем природног гаса.

У поступку се не користи вода те се не очекује настајање технолошких отпадних вода, вода се користи само за допуну система у количини од 100 литара мјесечно.

У технолошком поступку се уопште не ради о спалионици, пластика се не спаљује већ се на одређеној темепатури топи, термички обрађује, односно преводи из једног облика у други, евентуални гасови који при томе настају се спаљују унутар затвореног система на горионику реактора а добијена енергија се искориштава за рад реактора унутар самог процеса. Реактор је херметички затворен, а измјена топлоте издувних гасова одвија се на непропусној челичној мембрани. У складу с тим нису предвиђене емисије у ваздух јер нема процеса сагоријевања. Депол-40 је гориво од полиетилена и полипропилена, које не садржи хлор. Од ових полупроизвода такође се праве и пластичне цијеви које имају широку употребу у инфраструктури за водоснабдијевање.

Институције које су дале позитивно мишљење и еколошке дозволе за ово технолошко рјешење су:
– Јавна научноистраживачка установа Институт за заштиту и екологију Републике Српске
– Технолошки факултет Универзитета Источно Сарајево
– Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

Осим прераде пластике у оквиру пројекта формираће се и погон за производњу реактора, односно комплетних производних постројења намијењених за велика тржишта на свим континентима. Ове инвестиције обезбиједиће око 500 нових радних мјеста.

Фирма Екопласт и власник ЕУ сертификата за ову технологију покренули су поступак против лица која су угрозила и успорила инвестицију, прије свега ОО СДС Власеница, појединаца који су дијелили летке са нетачним информацијама, невладиних организација, те појединих медија. Овим нетачним наводима осим што је нарушен углед ЕУ компанија и фирме Екопласт изазвана је и милионска штета због пробијања рокова дефинисаних уговорима.

Како би грађани Власенице и шира јавност били упознати са нашом технологијом, представници горе наведених фирми ће у наредним данима одржати прес конференцију. Позивамо грађане Власенице да не насиједају на измишљене и паушалне информације. Увјеравамо грађане да немају разлога за бригу, а сва лица и организације који су пласирали дезинформације своје наводе ће доказивати у судском поступку.

ИЗВОРекопласт д.о.о.
Претходни текстПожар у касарни Чича (ФОТО)
Сљедећи текстПромоција првог тома публикације „Атлас злочина над Србима у Одбрамбено-отаџбинском рату” (ВИДЕО)