Насловна Најновије Саопштење предсједника Скупштине општине Источно Ново Сарајево поводом дешавања на 21. редовној...

Саопштење предсједника Скупштине општине Источно Ново Сарајево поводом дешавања на 21. редовној сједници Скупштине општине

298
0

Овим путем желим да се обратим и упознам јавност о дешавањима на данашњој XXI редовној сједници Скупштине општине Источно Ново Сарајево и изрицању мјере удаљења са сједнице одборника Српске демократске странке Источно Ново Сарајево (у даљем тексту: СДС-а), господина Натка Суџуке.

С обзиром да је ово други пут да се одборници СДС-а, прво господин Стефан Игњатовић, а сада и господин Суџука понашају непримерено сједници органа у којем представљају становнике локалне заједнице који су их изабрали и да су одстрањени са исте, одлучио сам упознати јавност о томе.

Наиме, на данашњој сједници на Дневном реду нашле су се тачке везане за ЈЗУ Дом здравља „Источно Сарајево“.

Сједници је присуствовало 14 од 19 одборника, одборници који нису присуствовали су оправдано одсутни, а међу њима је и одборник Дејан Шешељ (бивши директор ЈЗУ Дом здравља „Источно Сарајево“, који се јутрос уредно јавио у 8 часова и 5 минута да због здравствених разлога не може присуствовали сједници).

На самом почетку сједнице одборници СДС-а били су против усвајања Дневног реда, уз образложење да сједници не присуствује одборник Шешељ, а разматра се о тачкама везаним за ЈЗУ Дом здравља „Источно Сарајево“. С обзиром да је сједници присуствовао в.д. директор ове установе, господин Никола Ашанин, као званични представник и потписник Извјештаја и Програма рада, није било основе за одлагање сједнице. Све три тачке дневног реда су усвојене у складу са предвиђеном процедуром.

Напомињем да је господин Дејан Шешељ, на једној од претходних сједница разријешен дужности директора ЈЗУ Дома Здравља Источно Сарајево и да се данас на дневном реду нашао поновљени поступак због исправки у процедури које је наложио Окружни суд у Источном Сарајеву.

Одборник Натко Суџука је изнио свој став, који гласи да разријешење има политичку позадину, што сматрам и тврдим нетачним, што сам и указао на самој сједници и образложио да је господин Шешељ обављао дужност директора двије године, а није био члан клуба политичке партије која је на власти и да за тај период нису испуњена очекивања и напредак у виду рјешења проблема и нагомилавања обавеза – дуговања Дома здравља. У том периоду било је притужби од стране незадовољних грађана и из једног дијела реда запослених, због чега смо, као одговорна Општинска управа, разријешили дужности господина Шешеља и на његово мјесто именовали за вршиоца дужности директора Николу Ашанина са завидном резултатом рада у ПУ дечији вртић „Патријарх Павле“, а с циљем поправљање стања у ЈЗУ Дом здравља Источно Сарајево.

У свом обраћању истакао сам да су одборници СДС-а ти који се баве класичним политиканством и да су контрадикторни у својим изјавама. У пар наврата излагања, као предсједник Скупштине опомињао сам господина Суџуку да не говори са мјеста, да поштује Пословник и да поштује ред.

Када је добио ријеч, господин Суџука је повишеним тоном говорио са говорнице, нападао и вријеђао, а након завршеног излагања наставио је са мјеста својим понашањем и говором да нарушава ред и повријеђује одредбе Пословника.

У складу са Пословником о раду, члан 126. изречене су мјере опомена и удаљење са сједнице.

Приликом изласка, именовани одборник наставио је са увредама лично упућеним мени, предсједнику Скупштине општине, називајући ме, цитирам, „магарцем, коњем, мрцином“, истакао како ме мрзи и како ме не може гледати очима, након чега је и одборник Стефан Игњатовић напустио сједницу.

Исти сценарио се десио на једној од претходних сједница кад је господин Игњатовић повишеним тоном псовао предсједника и Скупштину, те је одстрањен у складу са Пословником, а господин Суџука је након паузе уцјењивачки наступио, изјавивши да ће остати да присуствују на сједници ако вратимо господина Игњатовића, након чега су и напустили сједницу.

Жао ми је што јавност узнемиравамо оваквим немилим дешавањима, али сматрам да је дужност информисати оне који су нас све бирали како о раду, тако и нераду и непоштовању институција у које смо бирани од стране народа. Док год будем предсједавао Скупштином општине Источно Ново Сарајево трудићу се да поштујем Пословник и држим ред, како би се одржао дигнитет Скупштине и рад на сједницама, јер је једино владавина права и правила начин како ово друштво и наша локална заједница могу напредовати.

С поштовањем,

Ведран Јованчић

Предсједник СО Источно Ново Сарајево

ИЗВОРОпштина Источно Ново Сарајево
Претходни текстОбновљива енергија – рјешење проблема декарбонизације
Сљедећи текстЋосић честитао кошаркашима „Славије“ на повратку у највиши ранг такмичења