Насловна Магазин Култура Сатори и ЕГЗИТ објавили обраду пјесме „Ђелем, ђелем“ Есме Реџепове (ВИДЕО)

Сатори и ЕГЗИТ објавили обраду пјесме „Ђелем, ђелем“ Есме Реџепове (ВИДЕО)

174
0

Холандски музичар Сатори и ЕГЗИТ фестивал објавили су обраду пјесме „Ђелем, ђелем“ непоновљиве ромске пјевачице Есме Реџепове.

,,Ђелем, ђелем“, званичну ромску химну, реинтерпретирали су и продуцирали Сатори и оснивач Егзит фестивала Душан Ковачевић. Видео је сниман на главној бини Егзит фестивала, 10. јула 2021, за вријеме Саторијевог наступа и свјетске премијере песме.

Пјесма је сада издата у оквиру Саторијеве издавачке куће „Maktub Records“, која је управо покренута.

У овој јединственој изведби семплован је вокал са једног од посљедњих снимака краљице ромске музике Есме Реџепове, који је Егзиту уступио њен син Симеон Атанасов. Стихове ове пјесме, која је на конгресу Међународне ромске уније 1990. године усвојена за званичну химну Рома, написао је југословенски композитор ромског поријекла Жарко Јовановић још 1949. године.

Извођење обраде ове пјесме на главној бини прошле године био је Саторијев поклон Егзиту за прославу 20. годишњице, као и један од најемотивнијих момената тог издања. Идеја за обраду студијског снимка Есме Реџепеве је потекла од оснивача Егзит фестивала Душана Ковачевића, који је након Саторијевог извођења на главној бини песму пустио још једном, у свитање, на моћној Егзитовој М:тс денс арени.

„Глас Есме Реџепове преноси бол турбулентне историје Балкана, а магичан звук који је пјесми сада дао Сатори као да пружа исцјељење и представља тежње нових генерација за трајним миром на овим просторима, што је дио Егзитове мисије од оснивања“, рекао је Душан Ковачевић.

Обрада пјесме ,,Ђелем, ђелем“ спојила је различите свјетове у један, од Саторијевих специфичних музичких коријена до вансеријских наступа.

„Егзит је симболику пјесме – буђење прољећа – хтио да пренесе на поновно отварање и покретање фестивалског свијета. За мене је могућност да радим са Есминим оригиналним снимцима веома посебна. НПР ју је пре неколико година изгласао за једног од 50 најбољих гласова икада и нико други никада није имао прилику да ради са њеним гласом. Њен син сматра да је велика част што смо успјели да сачувамо суштину њеног рада и што је управо Есма кроз ,,Ђелем, ђелем“ на неки начин била дио прошлогодишњег поновног отварање Егзита“, рекао је Сатори.

Песма ,,Ђелем, ђелем“ је објављена 1. јула, недјељу дана прије почетка овогодишњег издања Егзита и ексклузивна је сарадња са фестивалом. То је уједно и Саторијев први сингл од објављивања албума Dreamin’ Colours у априлу, и прво издање за његову издавачку кућу „Maktub Records“.

,,Ђелем, ђелем“, као и пјесме са албума Dreamin’ Colours, Сатори доноси ове године на М:тс денс арену, у недјељу, 10. јула. Сатори доноси другачији звук, препознатљив по комбиновању електронске музике и балканског музичког насљеђа, уз његову идеју да електронска музика звучи као да је свира бенд.

ИЗВОРртс
Претходни текстСутра сунчано и топло
Сљедећи текстПанел дискусија програма ,,Жене за жене“