Насловна Магазин Занимљивости Саудијска Арабија планира градњу 170 километара дугачког мегаграда

Саудијска Арабија планира градњу 170 километара дугачког мегаграда

316
0

Футуристички саудијски мегаград Неом, замишљен је као два небодера који се протежу 170 километара кроз пустињу и не би имао улице, већ летеће таксије и био би у складу са свим еколошким нормама.

Две паралелне дугачке структуре са спољних страна би биле покривене стаклима која би рефлектовала свјетло, а пројекат је покушај принца Мухамеда бин Салмана да разграна економију краљевства.

 

Први пут најављен 2017. године, Неом је од почетка изазивао скептичност, а архитекте и економисти дуго већ сумњају у његову исплативост.

Током презентације у понедељак, принц Мухамед представио је још амбициознији пројекат који би функционисао без аутомобила и за који тврди да би био „убједљиво најбољи град за живот на планети“.

Планови за Неом су се у великој мјери мијењали током година, што је додатно појачало страхове да се мегаград никад неће обистинити.

Првобитно, пројекат је требало да представља регионалну Силицијумску долину, биотехнолошко и дигитално чвориште на 26.500 квадратних километара.

Популациона експлозија

Иако су званичници раније планирали да популација града буде око милион становника, принц Мухамед рекао је да ће до 2030. године имати 1,2 милиона, а до 2045. године девет милиона.

Принц Мухамед се нада да ће пројекат бити одскочна даска за пораст становништва широм краљевства, који би од Саудијске Арабије направио економску силу.

Планови су да у краљевству до 2030. године живи 50 милиона људи (половина Саудијаца и половина странаца), што би представљало велики скок у односу на тренутних 34 милиона.

До 2040. године, принц каже да је крајњи циљ 100 милиона становника.

ИЗВОРРТС, THE GUARDIAN
Претходни текстСастанак са Агенцијом за развој предузећа ЕДА
Сљедећи текстСоколац: Забрањене посјете у специјалној болници за психијатрију