Насловна Вијести Сахрањен глумац Танасије Узуновић

Сахрањен глумац Танасије Узуновић

132
0
Глумац Танасије Узуновић сахрањен је данас у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

 

Сахрани Танасија Узуновића присуствовали су чланови његове породице, пријатељи, бројне колеге глумци.

Говоре су одржале глумице Ивана Жигон и Злата Нуманагић.

Претходно је комеморација чувеном глумцу одржана у Народном позоришту у Београду, његовој матичној кући, на Великој сцени.

Управник Народног позоришта Светислав Гонцић рекао је на комеморацији да је Узуновић велики глумац који је обиљежио југословенску и српску кинематографију, позориште и телевизијску продукцију.

“Даровао је овој сцени Народног позоришта јединствен, продуховљени и отмени глумачки израз, а иначе има иза себе више од 50 филмова и ТВ серија”, рекао је Гонцић.

Глумац Петар Божовић рекао је да се са Узуновићем упознао на Академији за филм, позориште, радио и телевизију “у неко друго време, када су се глумци међусобно поштовали”.

Од Танасија Узуновића опростио се и глумац Војин Ћетковић.

– Мој први партнер био је Танасије Узуновић. Онај ко је плашио храбре партизане и кога сам сањао. Први пут сам га гледао у представи Дејана Мијача. Још увек ми пролази његова виртуозност. Касније смо играли и у Шекспировој трагедији, а касније и у серији „Мој рођак са села“. Сећам се како је тражио да носи белу кошуљу и бакингарове са којима није био задовољан наредне две године. Ја сам му пришао и рекао да он мени игра ујака кога ја највише волим, а мене је тешко волети. Пришао је и загрлио ме, а од тада па до данас је био мој ујак. Био је компликовано диван. Звао сам га Тасос са Родоса. Био је мој пријатељ и ја сам био његов. Недостајеш ми Тасо и тек ћеш ми недостајати – овим ријечима од њега се опростио Војин Ћетковић .

Узуновић је добитник више значајних признања, међу којима се посебно издвајају Октобарска награда града Београда и Стеријина награда, као и Печат Народног позоришта.

Танасије Узуновић преминуо је 10. марта у 81. години.

Рођен је у Нишу 1942. године и био је унук Николе Узуновића, носиоца Легије части и предсједника Владе Краљевине Југославије између два рата.

Посљедњу улогу у Народном позоришту одиграо је 19. јануара, тумачећи лик Зарије Вучића у “Великој драми”, а то му је била и прва улога као сталног члана ансамбла тог позоришта 2002. године.

 

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстЦрвени крст Источна Илиџа подијелио захвалнице ученицима ОШ „Петар Петровић Његош“, прилог РТВИС, 18.3.2023. (ВИДЕО)
Сљедећи текстОглас за пријем 440 кандидата у професионалну војну службу