Насловна Најновије Сахрањен Синиша Михајловић

Сахрањен Синиша Михајловић

187
0

Прослављени српски фудбалер и тренер Синиша Михајловић сахрањен је данас у Риму, у присуству породице, пријатеља, колега и бројних поштовалаца.

Опијело је служио Његово преосвештенство епископ аустриско-швајцарски Андреј.

Легендарног фудбалера „Црвене звезде“, „Роме“, „Сампдорије“, „Лација“ и „Интера“ на вјечни починак испратили су његови саиграчи, представници клубова у којима је био играч и тренер, као и навијачи, који су му почаст одали дугим аплаузом.

Синиша Михајловић умро је у петак, 16. децембра у Риму послије трогодишње битке са леукемијом.

За собом је оставио супругу и шесторо дјеце.

Рођен је у Вуковару, а прве фудбалске кораке направио је у свом Борову, одакле је прешао у Војводину, са којом је у својој првој сезони освојио титулу шампиона тадашње Југославије.

Добре игре и голови у новосадском клубу препоручили су га за „Црвену звезду“, у чијем је дресу остварио највеће успјехе у каријери освајањем титуле европског и свјетског првака.

Након Београда отиснуо се у Италију, у којој је оставио неизбрисив траг, јер је као одбрамбени играч постигао 38 голова, од чега је 28 дао из слободних удараца, по чему и данас дијели прво мјесто у историји „Серије А“ са некадашњом перјаницом Милана и Јувентуса Андреом Пирлом.

Михајловић је у елитном рангу италијанског шампионата играо 14 година, наступајући за „Рому“, „Сампдорију“, „Лацио“ и „Интер“, а за то вријеме освојио је све могуће трофеје – титуле у шампионату, купу и Суперкупу Италије, као и европски Kуп побједника купова са „Лациом“.

За репрезентацију некадашње Југославије дебитовао је у мају 1991. године и дрес националне селекције носио 12 година, опростивши се у јуну 2003. године.

За то вријеме уписао је 63 наступа и десет голова, од којих је већину постигао из слободних удараца.

Тренерску каријеру почео је и завршио у истом клубу – Болоњи, а осим тог клуба са клупе је предводио и Kатанију, Фјорентину, Торино, Милан и португалски „Спортинг“.

Био је и селектор Србије, коју је у периоду од маја 2012. године до новембра 2019. године водио у 19 утакмица.

Амбасадор Србије у Италији Горан Алексић, рекао је данас да су Италијани преминулом легендарном фудбалеру Синиши Михајловићу, приредили почаст као да је био Италијан.

„Добио је изузетан третман, као да се ради о једном од најугледнијих људи из Италије“, рекао је Алексић.

Он је навео да су испраћају присуствовали и премијер Италије Ђорђа Мелони, предсједник парламента, као и велики број личности из спорта, а цијела италијанска штампа је била посвећена нашем прослављеном спортисти.

Алексић је за Телевизију K1 рекао да је ковчег са тијелом јуче био изложен у Скупштини града Рима и да је добио изузетну пажњу укупне италијанске јавности, и политичке и спортске, а данас је тај дио Рима био затворен због сахране великог фудбалера.

Министар спорта Зоран Гајић, присуствовао је сахрани Синише Михајловића и у име државе Србије, предсједника Александра Вучића, премијера Ане Брнабић и Владе Србије опростио се од легендарног фудбалера.

Он је навео да је Михајловић дио историјских успјеха „Црвене звезде“ и српског репрезентативног фудбала, те је дио и фудбалске културе Апенинског полуострва, гдје су га прихватили као да је њихов.

„А он јесте и наш и њихов, светски је био Миха. Миха је био људска сила. Фудбал је стао тог петка, кад је стигла најтужнија вест. Вапаји хиљада навијача и сећања стотина врхунских спортиста говорила су исто – небо се отворило да прими још једног сина, само је овог пута стадион утихнуо, а ми му шаљемо последњи поздрав. Збогом, Михо, и хвала ти на свему“, рекао је Гајић.

ИЗВОРсрна, фото RTV
Претходни текстТридесет година од када је угашена славска свијећа у Јошаници
Сљедећи текстСутра сунчано и мало топлије