Насловна Најновије Свесрпски сабор отворио нову еру сарадње Српске и Србије

Свесрпски сабор отворио нову еру сарадње Српске и Србије

40
0
Свесрпски сабор, показано српско јединство, сусрети законодавних и извршних власти с обје стране Дрине – једна су од главних тема и седам дана након одржавања Сабора у српској престоници.
 

По оцјени политичара из Републике Српске, Сабор и јединство били су неоходни и због политичких процеса који се воде против предсједника Српске, али и резолуције о Сребреници. Била је то демонстрација пријатељства, економског, културног, спортског повезивања, значајног за будућност свих Срба, ма гдје живјели.

Да је Србија Српској највећи пријатељ доказано је безброј пута. Да је ту кад год затреба њена подршка – и томе смо свједочили. Да постоји српско јединство, показао је Свесрпски сабор. Да то не одговара некима, упозорава министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић. Каже да су јединство и слобода Срба приоритети свих приоритета и кључно у Декларацији.

– Политички врх и Републике Српске и Србије сигурно ће радити на томе. Најзначајније у овом тренутку је да см јединствени, јер смо заједно јачи и слободнији – наглашава Митровић.

Покушај демонизовања Сабора и усвојене Декларације је пропао – Србија је била и остаје кључни ослонац Републици Српској, каже Милан Зечевић, члан Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу НСРС.

– Република Србија је гарант снаге и даљег опстанка Републике Српске и то је нешто чега се ми морамо држати. Ми можемо бити самостални, ми живимо, бавимо се друштвено-економским, политичким радом у склопу свих прописаних правила Дејтонског мировног споразума, али Србија је први потписник овог споразума и то је незаобилазна чињеница. Србија је гарант свега онога што Република Српска данас представља – истиче Зечевић.

За предсједника Академије наука и умјетности Републике Српске Рајка Кузмановића Декларација је програм рада и развоја Републике. Представља и непобитне чињенице које ће онемогућити да се неистинама пише историја.

– Декларација не вријеђа и не иде на штету било кога и било ког народа или државе, већ само мирно окупља Србе, ма гдје они били – наглашава Кузмановић.

Свесрпски сабор отворио је и нову еру јаче сарадње влада Српске и Србије. Потврђују то и бројни потписани меморандуми. У ресору привреде, у фокусу су два пројекта – индустријска зона у Српској и успостављање јавно-приватног партнерства по узору на Србију. Помоћ стиже и у области законодавства.

– И закони и подзаконски акти и комплетна регулатива биће нам на услузи, тако да законе које тренутно радимо, у Министарству, моћи ћемо сагледати из једног другог угла, из угла Србије – наводи Митровић.

Ојачане су и постојеће везе локалних заједница у Републици Српској и Србији. Србац са Љубовијом братске односе има већ пет деценија. Србија је уложила више од 1,2 милиона КМ у пројекте у Српцу.

– Истакао бих као највећи износ од 850.000 КМ које је Влада Србије додијелила нашој општини за прву фазу изградње објекта дјечијег вртића, који је у завршној фази – каже начелник Српца Млађан Драгосављевић.

Вишеград има пет градова побратима преко Дрине. Добра сарадња са свима њима не изостаје.

– Потписан је споразум са Лазаревцем, у области спорта и културе. Наше фолклорно друштво и КК Варда су потписали споразуме о сарадњи. Сваке године одржавамо и његујемо односе са нашим братским општинама из Србије – наводи начелник Вишеграда Младен Ђуревић.

Начелници Српца и Вишеграда сагласни су да је Сабор испунио очекивања, а усвојена Декларација промовише мир и добросусједске односе.

ИЗВОРртрс
Претходни текстМладим џудистима „Спарте“ пет медаља у Бугарској
Сљедећи текстЕмисија „Пулс града“, 15.6.2024. (Видео)