Насловна Вијести Источно Сарајево Свечана академија КУД-а „Славија“ поводом 20 година постојања

Свечана академија КУД-а „Славија“ поводом 20 година постојања

186
0

У Источном Новом Сарајеву вечерас је, у оквиру Спасовданских свечаности, уприличена свечана академија Културно-умјетничког друштва „Славија“ поводом 20 година постојања, а уручене су пригодне захвалнице заслужним појединцима и институцијама које су помогле у његовом раду.

Један од оснивача КУД-а „Славија“ Љиљана Богдановић, којој је вечерас уручена захвалница за допринос у раду овог друштва, истакла је да је прије много година препозната потреба да се развија култура на овим просторима, знајући да овдашње становништво воли традицију.

„Име је добило, као и све у Источном, тада Српском Сарајеву, и спортски клубови и КУД носи то лијепо име `Славија` и мислим да су га оправдали. У почетку је било тешко, али смо имали подршку наших ентузијаста, људи који су некада играли у другим КУД-овима у Сарајеву. Кореограф Владимир Мандичевски је без икакве надокнаде помогао и припремао кореографије за нашу ђецу“, рекла је Богдановићева за Срну.

Она је истакла да је кроз Друштво прошло много генерација, ђеца су показивала велико интересовање, КУД се развијао, основане су пјевачке групе и оркестар уз помоћ Средње музичке школе и Музичке академије.

Богдановићева је додала да су ношње постепено обезбјеђивали, а Србија је увијек помагала.

Предсједник КУД-а „Славија“ Бориша Нишић рекао је да је на академији приказан и документарни филм „20 година са вама“ који говори о раду КУД-а од почетка до данас.

Нишић је напоменуо да је током свих ових година, највећи изазов био очување традиције сарајевских Срба и околине Сарајева, као и преношење знања на младе генерације.

„Народ који нема традицију, фолклор, нема у потпуности тај статус народа, а те 2002. године показала се потреба за формирањем једне такве институције која ће окупити ђецу, сачувати традицију и преносити на сљедеће генерације“, истакао је Нишић.

Нишић каже да КУД има од 150 до 250 чланова, као и да дјелује секција изворног пјевања, као и четири ансамбла народних игара.

Нишић истиче да ће по завршетку позоришта у Источном Новом Сарајеву Друштво добити и нове просторије и тада ће да формирати драмску и плесну секцију, као и хор.

КУД „Славија“ одржаће сутра велики концерт на којем ће наступити сви чланови, а гости су КУД „Младост“ са Пала и КУД „Димитрије Туцовић“ из Београда, као и хор „Слога“. Почетак концерта је у 20.00 часова у новој спортској дворани на Тргу Србија.

ИЗВОРСрна
Претходни текстДјечији центар „Бубамара“ испратио још једну генерацију предшколаца
Сљедећи текстЕмисија “Актуелно”, 02.06. (ВИДЕО)