Насловна Магазин Спорт Свечана сједница подручног фудбалског савеза

Свечана сједница подручног фудбалског савеза

343
0

Поводом Свечане скупштине која се одржава у склопу обиљежавања 30 година ФСРС, а на 28. рођендан ФС ПСРС додијељене су захвалнице најзаслужнијим за рад и постојање овог подручног фудбалског савеза.

Након уводног говора актуелног предсједника ФСПСР Милорада О. Лалета додијељена је и прва плакета која је постхумно додијељена Мирку Поњарцу, а плакету је преузео унук Ђорђе.

Мирко Поњарац, фудбал је играо прије 70 година, по завршетку играчке каријере обављао је на десетине одговорних функција у фудбалским организацијама, био иницијатор изградње неколико фудбалских игралишта, учествовао је и у формирању бројних клубова, а како је истицао у срцу му је било највише Славије.

Захвалница је уручена првом генералном секретару ФСПСР Момчилу Тошићу. Током 1993. године био је један од иницијатора покретања ФК Игман на Илиџи, а након рата укључио се у рад ФК Славија, те је именован за првог секретара ФСПСР.

Живко Карабатак је преузео захвалницу у име Удружења фудбалских судија и инструктора ФСПСР. За господина Карабатка везују се почеци рада Удружења фудбалских судија и инструктора ФСПСР, од куп утакмица 1994. године и 1995. године. Прве судије овог савеза били су Живко Карабатак, Зоран Јанковић, Боро Елчић,Драган Пртвар,Спасоје Сокнић,Небојша Павловић.

Други генерални секретар ФСПСР била је госпођа Љиљана Суџука, којој је, такођер, уручена захвалница. Године 1994/1995. на позив покојног  Мирка Поњарца, покојног Драгана Савовића и Спасоја Сокнића почела је радити у Савезу као административац. На мјесту генералног секретара 2010. године замијенила је Момчила Тошића и ту функцију обављала је до одласка у пензију 2020. године.

Захвалницу су добили и Зоран Мачар први члан ИО ФСРС из ФСПСР и Бошко Фуртула спортски радник из Вишеграда, те Родољуб Петковићу који је готово три деценије обављао функцију генералног секретара ФСРС.

Због добре сарадање са Н/ФС БиХ захвалница је додјељена бившем генералном секретару Савеза Јасмину Баковићу.

Захвалницу је добио и предсједник ФСРС и Н/ФС БиХ Вицо Зељковић.

Несебичну подршку у раду ФСПСР свих ових 28 година пружа 10 општина које савез покрива, као и град Источно Сарајево, те су захвалнице уручене и представницима локалних власти.

Плакета је додијељена и Неђу Голијанину,другом предсједник ФСПСР. Име Неђа Голијанина везује се за ФК Жељезница из Трнова у којем је играо све до почетка ратних дејстава 1992. године, а у току рата успио је да у Трнову обнови рад клуба. Дужност предсједника обављао је од 1996. до 2001. године.

Трећи предсједник ФС ПСР је постао Милорад Лале, уједно и актуелни предсједник, а њему је Неђо Голијанин уручио плакету. Милорад Лале је још 1993. године, у јеку оружаних сукоба на Грбавици био један од оснивача ФК Жељезничар из Српског Сарајева. Дугогодишњи је функционер ФСРС и ФСБиХ.

Након Милорада Лалета четврти предсједник је био Горан Косорић, који је иницијатор оснивања ФК Романија током 1993. године и дугогодишњи функционер Савеза. И њему је додијељена плакета.
-Прилика је ово да се захвалимо свима који су дали велики допринос развоју фудбала на нашем фудбалском подручју. Надам се да ћемо наставити истим путем, рекао је Милорад Лале.

Горана Косорића је на мјесту предсједника ФСПСР наслиједио господин Драган Кулина.


Драган Кулина, такође, дугогодишњи функционер ФСРС и ФСБиХ остао је уписан златним словима у историји ФК Славија, најстаријег клуба у БиХ. Многи од нас се сјећају његових ријечи, када је Славија 1998. године обиљежавала 90. рођендан као друголигаш РС, да ће овај клуб у наредних 10 година играти европске утакмице. Тако је и било, Славија је већ наредне сезоне ушла у Прву лигу РС, потом и у Премијер лигу БиХ, кроз коју је 2007. године заиграла у Интертото купу, такмичењу под окриљем УЕФА-е, а двије године касније освојила је Куп БиХ и у квалификацијама за Европску лигу избацила тада фаворизовани Алборг из Данске.

Драган Кулина је уручио признања ФК Славија у име којег је признање примио Зоран Пушара, потпредсједник клуба, затим КМФ Танго, једини клуб из Савеза који је направио велики европски успјех у футсал Лиги шампиона 2013. године, а признање је примио Милош Урта, те репрезентацији ФСПСР која је била побједник Купа регија на нивоу БиХ и 2018. године учествовала на УЕФА Купу регија у Чешкој. Признање је примио Драгомир Ђајић.

Признање се додијељује и Далибору Драшковићу, једином интернационалном судији из нашег Савеза, и који је проглашен за најбољег судију Републике Српске у 2013. години.

На крају, актуелни предсједник ФСПСР, Милорад О. Лале, је додијелио награду за животно дјело Милану Реновици, дугогодишњем тренеру ФК Гласинац. Гласинац је клуб за који се деценијама везује име Милана Реновице. Уједно ФК Гласинац био и први регистровани клуб у ФСПСР, те први клуб из регије који је играо Премијер лигу БиХ.

 

 

Претходни текстИзлетиште Тврдимићи: Будући туристички центар Источног Сарајева
Сљедећи текстРогатица: Одржан Дан ученичких постигнућа у Средњошколском центру „27. јануар“ (ФОТО)