Насловна Вијести Република Српска Све спремно за почетак школске године

Све спремно за почетак школске године

217
0

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је вечерас да је све спремно за почетак нове школске године и да ученици основних и средњих школа у четвртак, 1. септембра почињу са наставом.

– Све је спремно и што се тиче и објеката и наставног кадра, а посебно је битно то што у препорукама Института /за јавно здравство/ нема никаквих органичења по питању редовног одвијања наставе – рекла је Тривићева за АТВ.

Она је најавила да ће у овој школској години бити неколико новина, као што је иновиран наставни план и програм у основним школама, док се радило и на иновирању дјела програма у средњим школама.

Тривићева је навела да су урађене промјене у уџбеничкој политици, тако да ће бити четири уџбеника мање за ученике нижих разреда, а урађена је и дигитализација са 19 на 24 уџбеника.

Она је је истакла да ће се новине осјетити и у учионици, с обзиром да се током овог љета радило и на обукама просвјетних радника у смислу интерактивности, да би и ученици били активни учесници у настави.

Говорећи о инвестицијама у школство, Тривићева је навела да је у овој години издвојено два милиона КМ за реконструкцију и адаптацију школских објеката са акцентом на подручне школе у руралним подручјима.

Она је додала да је Влада Српске извдојила 1,5 милиона КМ за изградњу основне школе у Источној Илиџи, а презентовано је и идејно рјешење за изградњу школе у бањалучком насељу Паприковац.

Тривићева је подсјетила да је ове године износ за бесплатне уџбенике повећан са 4,4 на 6,2 милиона КМ, као и да то право имају ученици од првог до четвртог разреда, дјеца из вишечланих породица и побједници на републичким такмичењима, подсјетивши да Министарство породице, омладине и спорта такође издваја одређена средства за бесплатне уџбенике.

Она је навела и да је у предходне три године издвојено 36 милиона КМ за школске објекте, увођење дигитализације, као и да ће августовска плата просвјетарима бити већа за 100 КМ.

– То је шесто повећање плата просвјетним радницима за три године – истакла је Тривићева.

Она је рекла да ће Закон о основном образовању и васпитању, за којег је Уставни суд Српске одлучио да не вређа ничији национални иснтерес, почети са примјеном почетком нове школске године и да први пут Српска добија државне балетске школе.

– Балетске школе су у оквирима умјетничких школа, а умјетничке школе ће прерастати само пререгистрацијом садашњих музичких школа – додала је Тривићева.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ понедјељак промјенљиво и свјежије
Сљедећи текстСједница Дома народа о акцизама