Насловна Најновије Свједок тужилаштва упуцан у леђа након заробљавања у Добровољачкој

Свједок тужилаштва упуцан у леђа након заробљавања у Добровољачкој

175
0

Свједок Тужилаштва БиХ Ратко Каталина, испричао је данас на суђењу Ејупу Ганићу и другим за злочине над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, да је био у колони која је заустављена 3. маја 1992. године и да му је, док је лежао на земљи, пуцано у леђа.

Каталина је био замјеник начелника безбједности Друге војне области ЈНА, а на ову функцију именован је 1. марта 1992. године.

На питање тужиоца Младена Вукојичића да опише дешавања у Сарајеву тог дана, свједок је рекао да је тада „било неко весеље у вези с референдумом“.

„Десио се и онај случај да је пуцано на српске сватове“, рекао је Каталина.

Он је посвједочио да су тада у Сарајеву биле постављене барикаде и пунктови „и с једне и с друге стране“.

Одговарајући на питање о безбједносној ситуацији, Каталина је рекао да дошло до сукоба на Врацама.

„Српски органи су кренули да се уселе у просторије, ушли су у засједу и дошло је до борбе“, рекао је Каталина и додао да су 13. априла „Зелене беретке“ упале у штаб Територијалне одбране /ТО/ БиХ.

„Формирали су фактички нови састав. Написана је директива коју је потписао Хасан Ефендић, о заштити суверенитета и одбране БиХ, а то је, уствари, било наређење да се нападне ЈНА у Сарајеву“, рекао је свједок.

Каталина је навео да је 2. маја нападнут Дом Армије у Сарајеву и други објекти ЈНА и да је „било страдања с обје стране“.

Он је рекао да је генерал и бивши командант Друге војне области ЈНА Милутин Кукањац послао јединицу која ће „деблокирати Дом, преузети га од `Зелених беретки` или Територијалне одбране и спасити људе који су остали тамо“.

Свједок је говорио и о доласку авионом бившег предсједника Предсједништва БиХ Алије Изетбеговића на сарајевски аеродром, гдје га је задржала ЈНА.

„Тада је Алија био под контролом српске војске. Командант је мене звао и питао шта да радимо с Алијом, каква је ситуација у граду. Кукањац је на основу процјене ситуације донио одлуку да се он задржи и консултовао је и Београд“, рекао је свједок додавши да је Изетбеговић задржан да га неко не би убио, а затим одведен у Лукавицу.

Каталина је посвједочио да је било неколико приједлога да се Изетбеговић врати у зграду Предсједништва, а да колона ЈНА напусти Сарајево, и да је у преговоре био укључен генерал снага УН Луис Мекензи.

Према његовим ријечима, постигнут је договор да уз пратњу УНПРОФОР-а Изетбеговић напусти Лукавицу, а колона ЈНА Сарајево.

„Створен је утисак да је све ријешено, мислили смо да смо се измирили и да се селимо. Нисмо знали да се иза тога крије превара“, рекао је Каталина, преноси Бирн.

Одговарајући на питање тужиоца, Каталина је рекао да су из касарне у камионе утоварали канцеларијски материјал, те да су имали информације да се „Зелене беретке“ окупљају по граду на релацији гдје је колона формирана.

Каталина је рекао да су обавјештајне службе из Београда пресреле радио-комуникацију, те да је он добио депешу у којој је писало да колону треба напасти, разоружати и не дозволити да било шта дође у Лукавицу.

Он је рекао да је депешу прочитао у Лукавици у канцеларији Кукањца, а да су били присутни Изетбеговић и Мекензи који је, према његовим ријечима, наредио да се колона што прије измјести.

Каталина је рекао да су добили упозорење да нико из колоне не смије пуцати или провоцирати, а да је колона нападнута убрзо након што су кренули.

„Није прошло 10 минута, мени су већ пуцали у леђа“, рекао је свједок и додао да је рањен након што му је наређено да легне на земљу с осталим заробљеницима.

Касније је пребачен у болницу на лијечење.

За напад на колону, убиства, рањавање и злостављање припадника ЈНА и цивила оптужени су Ејуп Ганић, Заим Бацковић, Хамид Бахто, Хасан Ефендић, Фикрет Муслимовић, Јусуф Пушина, Бакир Алиспахић, Енес Бездроб, Исмет Дахић и Махир Жишко, који су обављали високе политичке, војне и полицијске дужности.

Адвокат првооптуженог Ејупа Ганића, Лејла Човић, питала је свједока да ли је знао да се ЈНА у том периоду позиционирала око Сарајева и да је пуцано на град, на шта је он одговорио да зна да су гранате испаљиване, али да је за то сазнао путем средстава информисања.

„Знам да су око команде Друге војне области испаљиване гранате“, рекао је свједок и негирао да зна да је ЈНА извршила напад на зграду Предсједништва.

Он је потврдио да је у колони ЈНА било око 200 војника и да је сваки од њих имао уз себе лично наоружање.

На питање браниоца другооптуженог Бацковића, Јасенке Решидовић, свједок је негирао да зна да је ЈНА извукла и одвезла наоружање из складишта у Фалетићима.

Суђење би требало да буде настављено 9. октобра.

ИЗВОРсрна, фото илустрација РТРС
Претходни текстУ Требињу приказан документарни филм “Свједок“
Сљедећи текстВелики пожар у бањалучком насељу Дервиши(ВИДЕО)