Насловна Друштво Свјетски дан борбе против хепатитиса

Свјетски дан борбе против хепатитиса

202
0

Данас се у свијету обиљежава Свјетски дан борбе против хепатитиса.

Установила га је Свјетска здравствена организација, а циљ обиљежавања је повећање свијести о вирусном хепатитису – начинима преноса, потреби за ширим тестирањем и лијечењем ове болести.

– Наша установа, УКЦ Српске је референтни центар за лијечење вирусних хепатитиса у Републици Српској, а од октобра 2015. године до сада је лијечено више око 200 пацијената, који су излијечени и сви су постигли успјешан вирусолошки одговор – навела је проф. др Антонија Верхаз, начелница Клинике за инфективне болести гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.

У Републици Српској у 2021. години пријављено седам пацијената обољелих од хепатитиса Ц, а за првих пет мјесеци 2022. године пријављена су два пацијента.

Двојном терапијом могуће је изљечење хроничног хепатитиса Ц у око 50-60 одсто за генотип један и четири, и око 80 одсто пацијената инфицираних генотипом два.

Хепатитис А шири се блиским контактом са зараженом особом рјеђе путем заражене, док најчешће оболијевају дјеца школског и предшколског узраста.

Република Српска од 2015. године биљежи тренд смањења оболијевања од хепатитиса А.

У 2019. и 2020. години оболио је по један пацијент, а у првих шест мјесеци 2021. године нема пријава за хепатитис А.

У посљедње двије године пријављен је један случај оболијевања од вирусног Хепатитиса Е.

ИЗВОРсрна
Претходни текстМагла смањује видљивост на подручју Кнежева, Мркоњић Града и Фоче
Сљедећи текстУ Српској рођене 32 бебе