Насловна Најновије Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а

Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а

164
0

Свјетски дан борбе против АИДС-а обиљежава се 1. децембра сваке године. То је прилика да људи широм свијета пруже подршку обољелима и да се уједине у борби против ХИВ-а и АИДС-а.

Такођер, овај дан је прилика да се сјетимо свих оних који су нажалост умрли од болести узрокованих АИДС-ом. До сада је 35 милиона људи преминуло од обољења везаних за АИДС, што ову пандемију чини једном од најразорнијих у историји човјечанства.

Процјењује се да тренутно 38 милиона људи живе са ХИВ вирусом. Данас је постигнут велики напредак у лијечењу ХИВ-а и разумијевању путева преноса, што нам омогућава бољу заштиту од ширења вируса. Упркос томе, многи и даље не познају начине заштите од вируса, те користимо ову прилику да апелујемо на наше грађане да се информишу о начинима преноса вируса и могућностима заштите!

Kао и бројне друге болести, ХИВ вирус најчешће погађа најрањивије и друштвено маргинализоване групе, које су нажалост предмет стигматизације и дискриминације. Неопходно је уложити напоре да се превенира ширење ХИВ вируса, те да се спријечи дискриминација и стигматизација обољелих. Сви ми можемо дати допринос борби против ХИВ-а, уз врло мали напор. Довољно је да заштитимо себе, те да поштујемо и подржавамо обољеле, а не да их дискриминишемо. Тема овогодишњег дана борбе против ХИВ-а је: окончајмо неједнакости, окончајмо АИДС, окончајмо пандемију ХИВ/АИДС-а!

Удружење Партнерство за здравље заједно са бројним партнерима из владиног и невладиног сектора, ради на превенцији ширења ХИВ-а, те побољшању лијечења и збрињавања особа које живе с ХИВ-ом. У склопу кампање обиљежавања 1. 12 – свјетског дана борбе против АИДС-а, Партнерство за здравље и Црвени крст/криж Федерације Босне и Херцеговине ће, у сарадњи са Kлиничким центрима, Институтима и Заводима за јавно здравство, организовати бесплатно савјетовање и тестирање на ХИВ, хепатитисе Б и Ц те сифилис у Мостару, Бања Луци, Тузли, Бијељини и Сарајеву. Уз бесплатно и анонимно савјетовање и тестирање грађани могу добити и едукативни материал, који нуди информације о путевима преноса и заштите од вируса.

Претходни текстПрва посебна сједница о избору делегата у Дом народа Парламента БиХ
Сљедећи текстКоловози мокри и клизави, магла у долинама ријека