Насловна Вијести Република Српска Сезонски грип на врхунцу, пад броја заражених почетком фебруара

Сезонски грип на врхунцу, пад броја заражених почетком фебруара

128
0

У Републици Српској до сада нису детектоване мутације обичног вируса грипа који је карактеристичан за ово доба године, а број заражених вирусом корона на ниском је нивоу, изјавила је начелник Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство Српске Нина Родић Вукмир.

Грип и вируси достижу највише вриједности крајем јануара и почетком фебруара, када као и сваке године имамо пораст броја обољелих. Прошле седмице пријављен је први смртни случај од вирусне нинфекције код мушке особе средње животне доби – рекла је Вукмирова за Срну.

Она је навела да су због пораста броја пацијената са респираторним инфекцијама и обољењима сличним грипу створене гужве у установама примарне здравствене заштите, те да је примјетан раст броја пацијената на болничком лијечењу у односу на период прије избијања вируса корона.

– Европске лабораторије задужене за праћење врста вируса нису детектовале до сада никакве врсте мутација, тако да је ријеч о обичним вирусима грипа који су присутни сваке године у Европи – рекла је Вукмирова.

Када је ријеч о превенцији, она истиче да вакцинација даје најбоље резултате, али да је сада касно за оне који су пропустили да се на тај начин заштите јер је вирус грипа на врхунцу а за развијање имунитета након вакцијанције потребне су двије седмице.

– Вакцинација против грипа спроводи се у октобру и новембру када је идеално вријеме да би на вријеме дочекали сезону вируса – подсјетила је Вукмирова.

Говорећи о вирусу корона, она је навела да је број заражених на ниском нивоу.

– Имамо десетак позитивних на седмичном нивоу, а проценат позитивних узорака је испод пет одсто – рекла је Вукмирова.

ИЗВОРРТРС
Претходни текстДр Трајковић крајем јануара у Болници „Србија“
Сљедећи текстБинго и Нелт донирали 10.000 КМ дјечијим СОС селима у БиХ (ВИДЕО)