Насловна Најновије Селаковић: Главне теме свих сусрета у Њујорку – одбрана интереса Србије

Селаковић: Главне теме свих сусрета у Њујорку – одбрана интереса Србије

173
0

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас да је заједно са предсједником Србије Александром Вучићем на засједању Генералне скупштине УН у Њујорку на стотине разговора са страним државницима и дипломатама, и да су главне теме свих сусрета биле су одбрана државних и националних интереса Србије.

На конференцији за новинаре у Министарству спољних послова, Селаковић је рекао да је рекао да је ово за Србију најинтензивнија година што се тиче дипломатских активности у посљедњих неколико година, те да је само он у Њујорку имао 95 сусрета са министирма спољних послова и разним другим дипломатам, и да је потписао 13 споразума о сарадњи и протокала.

Селаковић је као састанке од посебне важности истакао оне које је Вучић имао са Џејкобом Саливеном, савјетником за националну безбједност предсједника САД и другим америчким званичницима.

Истакао је да су главне теме тих сусрета били билатерални односи, енергетика, енергетска диверсификација и да се разговарало о градњи соларних паркова, ветрогенератора, изградњи Ђердапа 3 који могу да граде само САД, интерконектора са Бугарском и Сјеверном Македонијом.

Селаковић је навео и да су са Бразилом, Колумбијом и Сенегалом потписана по два споразума, а како је истакао, главне теме свих сусрета биле су одбрана државних и националних интереса Србије.

На питање новинара какву поруку Србија шаље споразумом који је потписао са шефом руске дипломатије дипломатије Сергејем Лавровом, Селаковић је одговорио да тај споразум критикују само они који га нису ни прочитали те да он служи само као довољан изговор за напад на Србију.

– Тај споразум потписује се од 1996. године и ријеч је о техничкој ствари, нема конотацију безбједносне политике. Ријеч је о билатералним односима и мултилатералној активности. Влада је могла да одбије такав план, али у њему нема ништа спорно, а критикују га они који га нису ни видјели – поручио је Селаковић.

Претходни текстЛут фест отвара „Бајка о зачараној љепотици“
Сљедећи текстСјеверна Македонија још није успјела да набави струју за зиму