Насловна Вијести Република Српска ,,Сизифова борба за правопис“ у Хан Пијеску

,,Сизифова борба за правопис“ у Хан Пијеску

182
0

У петак, 16. септембра, у просторијама Дома културе у Хан Пијеску, по благослову екископа господина Фотија одражана је промоција књига ђакона Бојана Јокановића. Промоцији је присуствао велики број посјетилаца, међу којима је највише било ученика основне и средње школе.
Бојан Јокановић је ђакон, просветни радник и карикатуриста, аутор серије илустрација о Сизифовој неуморној борби против правописних грешака, које су стекле велику популарност на друштвеним мрежама, а онда и шире.

,,Случајно сам дошао на идеју да илуструјем правописне недоумице у српском језику, а прва илустрација је настала 2015. године. Данас имам више од шест стотина правописних недоумица у цртежима и објављених седам књига, картице и правописну бојанку у сарадњи са издавачком кућом ,,Вулкан“ из Београда, а ,,Дјечији молитвеник“ и ,,Библијске приче“ објавио сам у сарадњи са издавачком кућом ,,Синај“. Радујем се што је мој Сизиф постигао велики успјех, иако сам на почетку мислио да је мој рад узалудан, сизифоски“, рекао је Јокановић.

Његове карикатуре допринијеле су усвајању бројних правописних правила, а необичан начин интерпретације су многи препознали као добру идеју, која је помогла у настави и образовању.

,,Сину сам поклонио књигу ,,Бонтон за најмлађе“, ту књигу сам посветио и свој дјеци свијета. Радим са младима на Светосавском омладинском кампу у манастиру Светог Николаја на Озрену, илуструјем за лист наше епархије ,,Православни основац“, имам дугодишњи уговор са Вулканом, координатор сам Светосавке омладинске заједнице у Добоју, служим у Саборном спомен-храму Рођења Пресвете Богородице и радим као професор у три школе. Све обавезе захтијевају велика одрицања, али увијек имам времена за породицу и то ми је најважније“, истакао је Јокановић.

У просторијама Дома културе у Хан Пијеску постављена је изложба илустрација. Посјетиоци могу поледати преко стотину радова до 30. септембра, радним данима од 8.00 до 15.00 часова.

ИЗВОРЈУ Центар за омладину и спорт"Поглед"
Претходни текстМјештани за пола године саградили нови храм
Сљедећи текстДоговорена нова влада Црне Горе, Лекић мандатар