Насловна Најновије Синдикат правосуђа донио одлуку о ступању у генерални штрајк

Синдикат правосуђа донио одлуку о ступању у генерални штрајк

196
0

Републички одбор Синдиката правосуђа Републике Српске донио је данас одлуку о ступању у генерални штрајк.

Штрајк ће бити одржан 28. фебруара у свим правосудним институцијама у којима овај синдикат има синдикалне организације. Током штрајка доћи ће до потпуне обуставе рада, уз поштовање минимума просеца рада, а све у складу са Законом о штрајку Републике Српске, саопштено је из Савеза синдиката Републике Српске.

Синдикат правосуђа Републике Српске тражи од од Министарства правде Републике Српске и надлежних институција да се, због повећања обима и тежине послова и непостојања вишка запослених радника у правосудним институцијама, већ чешће мањка радника, проценат повећања плата свих запослених усклади, не са платама, већ са процентом повећања плата носиоца правосудних функција, јер се ради о пословима који носе кривичну и материјалну одговорност.

– Синдикат тражи да се из Закона о платама у члану 8. одредба о накнади у висини до 35 одсто основне плате за тежину природе посла и посебне услове рада издвоји из поменутог закона и регулише путем посебног колективног уговора, а због природе посла која подразумијева кривичну одговорност, преоптерећеност, материјалну одговорност, казнену одговорност, одговорност спровођење – довођење, обезбјеђења лица и институција, обезбјеђења чувања тајности података у посебним предистражним радњама, обслужујући рад судија и тужиоца, што даје посебну специфичност врсте посла којом се баве радници запослени у правосудним институцијама – наводи се у саопштењу.

Из Синдиката траже и „престанак дискриминације запослених у правосудним институцијама у Српској у односу на носиоце правосудних функција по питању топлог оброка, регреса и накнаде за обрачун минулог стажа“.

У саопштењу се наводи да је Синдикат правосуђа Републике Српске спреман, као и до сада, да преговара са министром правде и Владом Републике Српске.

ИЗВОРртрс
Претходни текстПоложени вијенци Виталију Чуркину у Источном Сарајеву (Видео)
Сљедећи текстГавриловић: Тужилаштво БиХ нема исти приступ у поступцима против Срба и Бошњака