Насловна Најновије Скандал у Хрватској: Дјецу уче да у БиХ живе само Бошњаци

Скандал у Хрватској: Дјецу уче да у БиХ живе само Бошњаци

129
0

У уџбенику за предмет природе и друштва за четврти разред, који користи 80 основних школа у Хрватској, наводи се да у БиХ живе само Бошњаци.

Спорни уџбеник „Нина и Тино“, чији је издавач „Профил Клет“ и у коме се наводи да у БиХ живе само Бошњаци, али не и Срби и Хрвати, у употреби је од школске 2021/2022. године.

Случај је откривен када се „Вечерњем листу“ јавио родитељ једног ученика загребачке школе коме је учитељица поставила питање који народи живе у БиХ.

Он је одговорио исправно – Бошњаци, Хрвати и Срби будући да су му родитељи поријеклом из БиХ, али га је учитељица исправила да је тачан одговор онако како пише у уџбенику – да у БиХ живе само Бошњаци.

Родитељ тог ученика каже да су реаговали и други родитељи и додаје да је жалосно да тако уче дјецу у Хрватској.

„Разочаран сам том, слободно могу рећи, провокацијом. Чак и површни познаваоци прилика знају да у БиХ живе Хрвати, Срби и Бошњаци, а не само Бошњаци“, рекао је он за „вечерњи лист“ издање за БиХ, додајући да ни у једном уџбенику за основне или средње школе који се користе у БиХ нема навођења таквих нетачних података.

Спорни уџбеник има дозволу хрватског Министарства образовања и као таквог га бирају учитељи у школама.

Законом је предвиђено да стручни тим Министарства, уколико то не примијете аутор или лектори издавача, мора да уочи нетачности, техничке недостатке или непровјерене чињенице. У том случају уџбеник се враћа на дораду, а ако се грешке не исправе, уџбеник не смије ући у употребу, наводи „Вечерњи лист“.

„Министарство образовања тражиће хитно изјашњавање издавача `Профил Клет` о том тексту и отклањање пропуста. Овај уџбеник одобрен је за кориштење у школи након што је трочлани стручни тим спровео поступак утврђивања усклађености уџбеника са предметним планом и програмом и међупредметним темама те Правилником о уџбеничком стандарду и оцијенило уџбеник прихватљивим“, наводе из тог министарства.

ИЗВОРСрна
Претходни текстБинго и Орбико донирали 5.000 КМ СОС Дјечијим селима у БиХ(ВИДЕО)
Сљедећи текстЋосић: Нисмо сагласни али гласаћемо искључиво због Републике Српске и њених интереса и позиције у оквиру БиХ