Насловна Најновије Скоро 8.000 погинулих у земљотресу у Турској и Сирији; Спасиоци из цијелог...

Скоро 8.000 погинулих у земљотресу у Турској и Сирији; Спасиоци из цијелог свијета траже преживјеле

116
0

Скоро 8.000 људи страдало је у разорном земљотресу који је у понедјељак погодио југ Турске и Сирију. Све очи упрте су у спасиоце који се грчевито боре како би из рушевина извукли преживјеле. Помоћ стиже из цијелог свијета.

Расте број жртава земљотреса у Турској и Сирији. Према најновијим подацима више од 7.800 људи је погинуло, а више од 38.000 је повријеђено. Срушило се на хиљаде објеката.

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган прогласио је тромјесечно ванредно стање у 10 провинција које су највише погођене.

Владе широм свијета и међународне организације шаљу помоћ.

У Турску је отпутовао и 21 припадник тима за трагање и спасавање из рушевина из Републике Српске.

У Турску су стигли спасилачки тимови из Србије. Сектор за ванредне ситуације упутио је додатне снаге. Из Ниша је кренуло још 18 спасилаца, велико ватрогасно возило, четири комби и четири теренска возила.

Данас би у провинцију Адијаман требало да стигну два америчка тима, које чини око 80 људи и паса спасилаца. У Адану је стигао кинески тим од 82 спасиоца и четири пса обучена за спасавање. Донијели су и 20 тона намирница и опреме.

У координацији са турским властима помоћ стиже и из Индије у виду стотину спасилаца, али и медицинских тимова.

Јапанци су послали Турској 73 спасиоца са опремом и храном, а Британци 76 спасилаца и медицински тим.

Уједињени Арапски Емирати успоставиће пољску болницу у Турској, а спасиоце шаљу и у Турску и у Сирију. Хитна помоћ биће упућена у дијелове Сирије који су најтеже погођени земљотресом. Помоћ у обе земље шаљу и Саудијска Арабија, Ирак, Катар.

Шпанија је послала војни авион са ватрогасцима и опремом, као и особље из Министарства одбране како би радили заједно са спасиоцима. Послала је и два војна брода са помоћи и 500 маринаца. Пољска шаље 76 ватрогасаца и осам спасилачких паса.

Ватикан је засад прикупио пола милиона евра хитне помоћи.

Немачка је обећала формирање опремљених кампова, са водом, генераторима, шаторима и ћебадима, у координацији са турским властима.

Канадски премијер Џастин Тридо обећао је 10 милиона канадских долара помоћи и најавио даљу помоћ. Сличну суму опредијелила је и Аустралија, која шаље и спасилачки тим, који ће стићи на лице мјеста до краја недјеље.

Русија је припремила два иљушина са 100 спасилаца који су спремни да полете у Турску чим Анкара то затражи.

ИЗВОРагенције
Претходни текстПреминуо Слободан Станковић
Сљедећи текстСпасиоци из Српске стигли у разорени Кахранманмараш