Насловна Вијести Скрнављење манастира Жича – чин вандализма и непоштовање културе

Скрнављење манастира Жича – чин вандализма и непоштовање културе

231
0

Министарство културе и информисања Србије осудило је скрнављење фресака у манастиру Жича, урезивањем имена посјетилаца на овај споменик културе од изузетног значаја за Србију.

Из Министарства су поручили да је очување културног насљеђа од цивилизацијског значаја и да је скрнављење споменика чин вандализма и непоштовања сопствене културе и културе уопште.

Наглашено је да се српски народ вјековима суочавао са најтежим искушењима и упркос њима остао посвећен очувању својих културних коријена, јер су они најснажнији чувар цјелокупног идентитета.

– Манастир Жича није једини примјер оваквог вандализма. Нажалост, овакве сцене можемо видјети и у другим манастирима и на споменицима у Србији. Морамо развити свјест да, уколико као појединци не бринемо о свом културном насљеђу, не постоји институција, држава или казна која то може надомјестити – закључено је у саопштењу Министарства.

Жича је српски средњовековни манастир коју је у првој половини 13. вијека подигао први српски краљ из династије Немањић – Стефан.

Манастир је 1979. године проглашен за споменик културе од изузетног значаја и налази се под заштитом државе. 

ИЗВОРртс
Претходни текстУхапшено седморо осумњичених за шверц цигаретамa
Сљедећи текстНа подручји Полицијске управе Источно Сарајево, безбједност задовољавајућа, РТВИС, 18.08.2022. (ВИДЕО)