Насловна Најновије Скупштина општине Рогатица – Усвојен буџет за 2023. годину

Скупштина општине Рогатица – Усвојен буџет за 2023. годину

208
0

Међу првим локалним заједницама у Републици Српској Рогатица је добила буџет за 2023. годину. Одлука је донесена већином гласова присутних одборника на данас одржаној сједници Скупштине општине. Заустављен је на 8,8 милиона марака или 1,3 посто више од ребалансираног за 2022. годину.

У планираном буџету, рекла је начелник Одјељења за финансије Тијана Бркић, приходи на које је сагласност дало ресорно министарству у Влади Републике Српске, порези учествују са 66,8 посто, непорески приходи 24,9 и остали приходи 8,3 посто.

Што се тиче буџетских издатака. 7,1 милион марака намијењено за текуће расходе од чега 42 посто су лична примања запослених, трошкови материјала и услуга 15, финансирање социјалне заштите 13,5 и набавка сталних средстава 12 посто. За нефинансијску имовину, или ти капиталне инвестиције, намијењено је милион марака, отплату кредита и других дугова 417.000, за остале издатке 184.000 и већ уобичајено 15.000 остало је за буџетску резерву.

За законску употребу буџетских средстава и распоред истих на планиране намјене одговоран је начелник општине Милорад Јагодић, који ће Скупштину општине о извршењу буџета извјештавати кроз полугодишњу и годишњу информацију.

Поред обавеза на праћењу законског извршења буџета општине, начелнику је прихваћен и Програм рада за идућу годину у коме је само у области привредног и локалног развоја планирано извршење 23 задатка међу којима је и наставак изградње спортске дворане и доградња Дјечијег вртића „Бамби“, те изградња водоводне и канализационе мреже на локалитету новог стамбеног насеља код Спортско-рекреативног центра и рјешавање више других актулних питања локалног економског развоја.

Вриједна помена је и одлука о измјени одлуке о одређивању радног времена правним лицима и предузетницима који обављају трговинску, занатску, угоститељску и услужну дјелатност у објектима на подручју општине којом је омогућено да умјесто што су до сада могле радити од 6 часова до 24 часа, да могу радити још сат више, односно до 1 сат-час наредног дана.

Одборници су, углавном гласовима скупштинске већине, усвојили и неколико других докумената. Међу њима је и Информација о обављеној жетви стрних жита, убирању рода кромпира и јесењој сјетви на подручју општине, а именована је и Комисија за избор чланова Надзорног одбора ЈКП „Врела Сељани“ доо Рогатица.

ИЗВОР058.ba
Претходни текстГости у емисији „Пулс града“: Представници Џију-џицу клуба „Јахорина“ из Пала(ВИДЕО)
Сљедећи текстЕмисија „Оком камере“ 14.12.(ВИДЕО)