Насловна Вијести Република Српска „Славија“ побједом обиљежила повратак у Првенство БиХ

„Славија“ побједом обиљежила повратак у Првенство БиХ

181
0

Кошаркаши Славије, послије више од деценије, заиграли су утакмицу Првенства Босне и Херцеговине и у првом колу савладали Леотар 80:73.

Први меч у првенству у сваком спорту и за сваку екипу је готово као по правилу тежак, док екипа ухвати прави ритам, а посебно се то може рећи за екипе Леотара и Славије. Домаћин је доста промијенио екипу у односу на прошлу сезону, а Славија је промијенила и сам ранг такмичења, као што је познато. 

У првој четвртини екипе су се доста мијењале у водству и нити једна екипа није успјела да направи неку опипљивију предност, Леотар је имао +3, Славија +2. Соколови су имали и доста проблема са линије слободних бацања, промашили су чак шест у првој дионици игре и због тога су и на прву обавезну паузу отишли са заостатком од једног поена, 17:16.

Патиле су се екипе и у другој четвртини, Славију су пратили проблеми са линије слободних бацања и више од четири минуте су остали без поена у другој дионици игре, али се ни тим Марка Ичелића није превише прославио, у истом периоду су убацили тек четири, те су отишли на максималних +5, 21:16. Црну рупу Славије затрпава Дарко Дамјановић поенима, а онда послије половичног учинка Пенаве са линије бацања, те прве тројке на утакмици коју је погодио Срђан Кочић ,Соколови серијом 6:0 долазе до водства 22:21. Вратио је Милидраговић тројку на тројку, а онда слиједе два везана напада која користи Мекејл Фореман и Славија је опет у водству. Потом слиједи игра поени за поен и наставак узбудљиве утакмице у требињској дворани „Милош Мрдић“.

Финиш четвртине припада Славији која серијом 5:0, након тројке Филипа Његовановића и поенима Ајдина Пенаве, одлази на својих максималних +5 на полувријеме, 35:30.

Срђан Кочић и Дарко Дамјановић су водили Славију кроз трећу четвртину и одржавали предност на пет поена, а онда послије коша Форемана, Славија иде и на до тада максималних +7, 45:38. Но, наставили су се и проблеми са линије слободних бацања за госте, док су домаћи мање-више сигурни са линије бацања, те Недељко Кошанин са линије бацања доводи Требињце на -2, 47:45. Срђан Кочић одбија напад Леотара, а онда и Пенава погађа за +6, 51:45. Није тројка слушала Леотара у овом мечу, али Недељко Кошанин, који је био главни играч Требињаца у овом периоду игре коначно и њу погађа на двије минуте до краја за -3, а послије поена Ђорђа Нинковића након одбојке имамо и ново изједначење на утакмици 54:54. а Пенава прије звука сирене погађа за 56:54 и тим резултатом се улази у посљедњих 10 минута утакмице.

Капитенски је Дарко Дамјановић одиграо ову утакмицу, па са још четири поена, уз подршку поена Тунгуза одводи Славију на +8, 62:54, прије него Кошанин једним поеном са бацања прекида серију „соколова“. Тројка је била огроман проблем и једнима и другима, али је Ђурасовић у прави тренутак пронашао четврту за Леотара у меч за смањења на -4, а онда и Шакотић погађа још једну, но на другој страни Филип Његовановић враћа једну, и јасно је било да се улази у једну драматичну завршницу утакмице, каква је уосталом била и комплетна утакмица.

Мекејл Фореман тројком одваја Славију поново на +7, 70:63, да би Аџић смањио на пет, али Кочић и Пенава враћају максималних +8 у овај утакмици, 73:65 на три и по минуте до краја. Искусни Ђурасовић погађа тројку, али тројку на тројку му враћа Филип Његовановић, да би одмах потом и Кочић погодио послије промашаја Ђурсовића за +10, 78;68, а стечену предност су знали сачувати до краја за велику побједу на старту сезоне.

Најефикаснији у екипи Славије био је капитен Дарко Дамјановић са 21 поеном, а Срђан Кочић је додао 16. Код Леотара, Шакотић је убацио 16 поена, а Аџић 15.

КК Леотар – ОКК Славија 73: 80 (17:16,13:19, 24:21, 19:24)
Спортска дворана „Милош Мрдић“
Судије: Иван Милићевић, Аднан Кајан, Марио Јурковић

ЛЕОТАР: Аџић 15, Шакотић 16, Кошанин 11, Албијанић 6, Ђурасовић 8, Милановић, Риђошић, Алексић 2, Мијатовић, Милидраговић 3, Нинковић 10, Бојанић  Тренер; Марко Ичелићч

СЛАВИЈА: Фореман 12, Кочић 16, Његовановић 9, Бојовић 1, Дамјановић 21, Арсланагић 2, Шеховац, Елез, Тунгуз 4, Пенава 11, Лаловић, Крунић 4  Тренер: Срђан Станић

ИЗВОР sportdc.net
Претходни текстТакмичари карате клуба „Славија“, освојили 5 медаља на карате турниру „Мастер Сарајево 2022“
Сљедећи текстМатија Бећковић примио награду „Извиискра Његошева“