Насловна Најновије Слободарска партија Аустрије тражи да се бечка Скупштина изјасни против признања тзв....

Слободарска партија Аустрије тражи да се бечка Скупштина изјасни против признања тзв. Косова

34
0
Слободарска партија Аустрије упутила је бечкој Скупштини приједлог резолуције којом захтијева да се тај парламент изјасни против признања тзв. Косова.
 

У захтјеву, који су поднијели шеф посланичког клуба ФПО Максимилијан Краус и посланик Антон Махдалик, а о којем се тренутно води расправа, наводи се да Косово није никаква независна држава.

– Косово је било дио Србије и супротно међународном праву, НАТО бомбардовањем 1999. отцјепљено је од Србије и до данас га није већина држава признала као независну државу – наводе из ФПО.

Истичу да је признањем Косова од САД и европских држава, не само прекршен и погажен суверенитет и територијални интегритет Србије, већ и Резолуција 1244 УН, која Србији то гарантује.

Због тога, сматрају, аустријска Влада није смјела да призна Косово, преноси „Косово онлајн“.

– Годинама, након проглашења независности, Косово остаје оспорено и значајне земље широм свијета га не прзнају. Односи /Приштине/ са Србијом су тензични и недавно су се даље погоршали. На том простору албанска, албанско муслиманска већина стоји насупрот српској православној мањини, а права и политичко самоопредјељење српске мањине и даље се не гарантују – наводи се у резолуцији.

Из ФПО указуу и да постоје дефицити у изградњи правне државе и борби против корупције, наводећи да је тзв. Косово у Индексу о корупцији Транспаренси интерншннела пало са 95 на 176 мјесто.

– Посебно је организовани криминал велики проблем – упозорава ФПО.

Због свега тога, како је наведено, ФПО подноси резолуцију против признања Косова као незавине државе и против његовог приступања ЕУ.

ИЗВОРртрс
Претходни текстСједница Савјета министара
Сљедећи текстСрпска богатија за 16 беба