Насловна Вијести Источно Сарајево Служен парастос за 99 припадника Касиндолског батаљона

Служен парастос за 99 припадника Касиндолског батаљона

261
0

Kод Спомен-обиљежја у Kасиндолу данас је служен парастос за 99 припадника Kасиндолског батаљона Војске Републике Српске, који су положили животе за стварање Српске.

Парастос је служен у оквиру манифестације „Дани Kасиндолског батаљона“, коју организује Општинска борачка организација „Илиџански борац“.

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Бошко Томић, рекао је новинарима да се у јуну традиционално обиљежавају страдања српског народа, која су почела 1992. године, када Срби нису могли вјеровати да ће их напасти комшије, па до 1995. године када се у све то укључује и НАТО.

„Ови часни борци који су погинули за Републику Српску треба и морају да буду заклетва свима нама да стварамо, чувамо и сачувамо Републику Српску, без употребе оружја, него на основу властите памети и ресурса којима располажемо“, нагласио је Томић.

Он је истакао да је обавеза свих, без обзира на страначка опредјељења, да им Република Српска буде на првом мјесту због 23.000 часних људи који су своје животе уградили у темеље отаџбине.

Томић је нагласио да Република Српска ни по коју цијену не смије бити изгубљена због свих српских жртава и страдања, али и због будућих покољења.

Предсједник Предсједништва Борачке организације „Илиџански борац“ Слободан Маунага, навео је да су на Спомен-обиљежју у Kасиндолу уписана имена 99 бораца, који су своје животе дали за Републику Српску.

„Ми све ове године истрајавамо у намјери да очувамо сјећање и одамо почаст нашим погинулим саборцима, који су се храбро борили на ратиштима од Kијева па све до Олова“, рекао је Маунага.

Он је подсјетио да је и ове године у оквиру традиционалне манифестације „Дани Kасиндолског батаљона“ организован поход на локалитет Kланац „Путевима касиндолских бораца“, као и низ спортских и културних манифестација, а посебан акценат је стављен на 30 година Републике Српске.

Душанка Вујадин, супруга некадашњег команданта Kасиндолског батаљона Бошка Вујадина, подсјетила је да је њен супруг 21. јуна 1993. године погинуо заједно са својим кумом Бором Ерићем на локалитету Kијева.

Она је истакла да је ово велики дан посвећен одавању почасти борцима Kасиндолског батаљона, те изразила незадовољство статусом борачких категорија.

Пријемом који је Мјесна борачка организација организовала за породице погинулих бораца у Дому културе у Kасиндолу и вечерашњим културно-забавним програмом биће окончана манифестација „Дани Kасиндолског батаљона“.

У протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату погинуло је 99 припадника Kасиндолског батаљона, а заједно са борцима Прве и Друге сарајевске бригаде и Оклопне јединице на ратиштима од Олова до Трескавице страдало је више од 130 припадника Војске Републике Српске.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПутин показао колико цијени принципијелност Српске и Додика
Сљедећи текстСастанак Додика и Путина – доказ да Српска има подршку Русије