Насловна Вијести Источно Сарајево Соколац: Одржано предавање о газдовању срнећом дивљачи

Соколац: Одржано предавање о газдовању срнећом дивљачи

207
0

Редовни професор Шумарског факултета Универзитета у Београду Драган Гачић, одржао је на Сокоцу предавање за ловце Сарајевско-романијске регије о газдовању и заштити срнеће дивљачи на ширем подручју Романије, која, како каже, обилује разноврсном дивљачи.

Према његовим ријечима, циљ предавања био је представљање нових сазнања о газдовању овом врстом, као и размјена мишљења и искустава која ће помоћи свима на побољшању стања у заштити срнеће дивљачи.

Он је нагласио да је срна једна од најважнијих, најбројнијих и најраспрострањенијих врста, а ловцима је говорио о гајењу, заштити и газдовању и једној од најважнијих узгојних мјера – селекцији ове дивљачи.

„Осврнули смо се на неке опште проблеме што ће имати позитиван утицај и на друге врсте дивљачи као што су медвјед и дивља свиња, што би био скроман допринос развоју и унапређењу ловства на подручју Романије и шире регије“, рекао је Гачић.

Гачић је нагласио да подручје Романије обилује разновсном дивљачи, те да би међу врстама које ту нису данас присутне могао да буде обичан јелен, с обзиром на то да постоје повољни природни услови за репродукцију те врсте.

„И дивокоза је, за сада, спорадично присутна. Заједно са вуком и медвједом могла би да буде симбол овог краја, што би допринијело његовој популаризацији у туристичком и у сваком другом смислу“, оцијенио је Гачић.

Он је изразио задовољство добром сарадњом са колегама које газдују шумама на подручју Романије, гдје се ради неколико истраживачких активности које се односе на газдовање шумама и ловиштима, те додао да је ово предавање, које је одржано јуче, само наставак успјешне сарадње.

Гачић је захвалио представницима локалне самоуправе на Сокоцу, који су препознали важност доброг газдовања природним ресурсима.

„Хвала и директору Шумског газдинства `Романија` Страхињи Башевићу и техничком директору Бојану Чортану, иницијаторима и организаторима овог предавања, те декану Шумарског факултета Универзитета у Бањалуци Маријани Kаповић Соломун“, рекао је Гачић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПочео састанак Додика и Вишковића са Ћурићем
Сљедећи текстУз подршку Војводине нова подлога за терен за мали фудбал