Насловна Најновије Соколац: Пословни план до краја маја

Соколац: Пословни план до краја маја

142
0

До краја маја биће завршен пословни план општине Соколац о реализацији пројектне идеје заједнице обновљивих извора енергије, након чега се може приступити изради техничке документације за соларну електрану, речено је Срни у општинском Одјељењу за локални развој.

Милијана Иванић из овог одјељења наводи да је, након што је пројектна идеја општине Соколац изабрана на јавном позиву у оквиру пројекта „Декарбонизација енергетског сектора у БиХ“ који финансира Њемачка, почело и пружање техничке помоћи у изради овог документа.

Она је појаснила да је сврха пословног плана дефинисање правца развоја идеје и обезбјеђење новца за реализацију пројекта.

„Пословни план општине Соколац подразумијева удруживање чланова заједнице обновљиве енергије ради производње електричне енергије из обновљивих извора првенствено с циљем задовољења властитих енергетских потреба“, рекла је Иванићева.

Према њеним ријечима, осим општине Соколац, чланове заједнице обновљиве енергије чине соколачки Спортско-рекреативни центар „Гласинац“, Основна школа „Соколац“ и Средњошколски центар „Василије Острошки“.

Иванићева је навела да ће на кровним конструкцијама ових објеката бити постављене соларне електране за производњу електричне енергије коју ће чланови заједнице првенствено користити за задовољавање својих енергетских потреба.

Ако буде вишка те енергије, како каже, она ће се давати у мрежу с тим што профит, према Закону о обновљивим изворима енергије, није приоритет када је ријеч о заједници обновљивих извора енергије, што ће детаљно бити дефинисано овим пословним планом.

Иванићева је рекла да овај документ обухвата два концепта – постављање сфотонапонских панела и топлотне пумпе, тако да ће и аспект топлотне енергије бити укључен.

Након израде пословног плана општина улази у нову фазу пројекта који подразумијева израду техничке документације за соларну електрану, а потом се може почети реализација пројекта о чијој укупној вриједности се, како каже Иванићева, сада не може говорити.

Она је нагласила да је то сада актуелна тема која, прије свега, ставља акценат на производњу електричне енергије за властите потребе чиме би чланови заједнице обновљиве енергије били енергетски независни.

Заједница обновљивих извора енергије је дефинисана Законом о обновљивим изворима енергије који је усвојен у марту 2022. године и на нивоу БиХ одабрани су општина Соколац и град Мостар за израду ове пројектне идеје, што представља почетак у провођењу оваквог облика удруживања ради производње електричне енергије из обновљивих извора.

„Соколац је једина општина у Републици Српској која је ушла у овај пројекат, у нову област производње енергије из обновљивих извора“, навела је Иванићева која је контакт особа у овом пројекту између Њемачке организаицја за међународну сарадњу који спорводи пројекат и општине Соколац.

Појекта „Декарбонизација енергетског сектора у БиХ“ финансира њемачко Министарство за економску сарадњу и развој.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЗбирка поезије ,,Огледи у/о самоћи“ чека издавача
Сљедећи текстЗавршена изложба “Чаролија нити“