Насловна Вијести Источно Сарајево Соколац: Пут Космета испраћено 46 дјеце

Соколац: Пут Космета испраћено 46 дјеце

254
0

Са Сокоца је јутрос испраћено 46 дјеце и четири наставника који су протеклих седам дана боравили код породица у овом мјесту у оквиру пројекта „Спојимо дјецу Kосова и Метохије и Републике Српске“.

Педагог из Основне школе „Миладин Поповић“ из Пасјана са Kосмета, Срђан Kараџић, рекао је Срни да је растанак са новим пријатељима тежак и да је било суза са једне и друге стране.

Он је захвалио представницима општине, школе и родитељима који су као своје најближе, примили дјецу из села Пасјане, Партеш и Будрига, који чине једну српску енклаву.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица, нагласио је да су породице које су прихватиле дјецу са Kосмета дале максимум и да је гостима било пријатно, што потврђују и сузе на растанку.

Он је истакао да је локална управа, у складу са својим могућностима, прихватила 46 дјеце и четири наставника из двије школе из мјеста Пасјане и Партеш, те да ће већ у новембру делегација општине Соколац посјетити српску општину Пасјане-Партеш на Kосмету.

Директор Основне школе „Соколац“ Ђорђе Рајић, рекао је Срни, да је ових дана као један од организатора имао много посла, али са задовољством, те да су сви поносни и да је свима жао што се данас растају са новим пријатељима са Kосова и Метохије.

„Ово су сигурно везе које су трајно успостављене и увјерен сам да ћемо се са овом дјецом и колегама из школе поново видјети“, изјавио је Рајић.

Дванаестогодишња Сара и тринаестогодишња Ања из Партиша, кажу да су стекле нове пријатеље на Сокоцу и да ће настојати да његују пријатељство са шесточланом породицом Александра и Ведране Подинић, код којих су провели дивних седам дана.

Александар има само ријечи хвале за своје гошће, добре ђаке и спортисте, које је данас испратио уз наду да ће се виђети још који пут.

Према његовим ријечима, идеја о спајању људи са Kосова и Метохије и Републике Српске је веома добра, посебно за Србе који живе у енклавама јужно од Ибра, готово као у гету.

Десетогодишњем дјечаку Алекси Богдановићу из Пасјана је, како каже, било веома лијепо на Сокоцу код породице Мијата и Божице Јанковић и волио би да опет дође, и то са сестрама Софијом и Хеленом.

Трочлана породица Новака Шобића, угостила је дјевојчицу Јелену Станковић, која је одушевљена овим доласком и вољела би да су са њом биле и њене двије сестре.

ИЗВОРсрна
Претходни текстГрчка делегација у посјети Филозофском факултету Пале
Сљедећи текстСоколац: На излетишту Брезјак сутра “Сачијада – Романија 2022“