Насловна Вијести Источно Сарајево Соколац: Служен помен и положени вијенци за 4.000 погинулих српских бораца

Соколац: Служен помен и положени вијенци за 4.000 погинулих српских бораца

379
0

На Војничком гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу, данас је служен помен и положени су вијенци за више од 4.000 српских бораца који су положили животе у херојској одбрани Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату.

На Централни крст „Малог Зејтинлика“ вијенце су положили у име институција Републике Српске предсједник Републике Жељка Цвијановић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић.

Цвијеће су положили и делегације Народне скупштине Републике Српске, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, представници општина, општинских борачких организација и организација проистеклих из минулог рата са подручја Сарајевско-романијске регије, као и замјеник амбасадора Србије у БиХ.

Поводом сламања највеће офанзиве, у којој су Први и Други корпус такозване Армије БиХ бројали око 46.000 људи, а Сарајевско-романијски корпус 17.500 бораца, као датум одбране Сарајевско-романијске регије одређен је 16. јун.

Припадници Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске, одбили су 35 непријатељских офанзива и покушаја пробоја линије српске одбране.

Овај корпус формиран је 22. маја 1992. године према налогу Главног штаба Војске Републике Српске, а његове јединице су биле размјештене на ширем подручју Сарајева.

На Војничком гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу, сахрањено је 949 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса.

У знак сјећања на погинуле борце, на Равној Романији је изграђен Манастир Светог Георгија, на чијим су зидовима у унутрашњости исписана имена више од 4.000 погинулих бораца овог корпуса.

ИЗВОРсрна
Претходни текст„Њујорк Тајмс“: Ђоковић не може на Ју-Ес опен
Сљедећи текстМирни протест у Мостару, пронаћи кривце за девастирање Партизанског гробља