Насловна Вијести Република Српска Соломун: Заражене бебе су општег доброг стања

Соломун: Заражене бебе су општег доброг стања

256
0

Новорођенчад заражена бактеријом клебсијела, која су у Универзитетски клинички центар /УКЦ/ Републике Српске примљена из Опште болнице Градишка, данас су доброг општег стања и добијају на тјелесној тежини, рекла је Срни педијатар неонатолог Клинике за дјечије болести у Бањалуци Љиља Соломун. 

Она је додала да је женско новорођенче примљено 16. маја у 12. дану живота због хипербилирубинемие, а мушко новорођенче 18. маја у четвртом дану живота, те да добро реагују на антибиотску терапију.

Из УКЦ-а објашњавају да се бактерија клебсијела може наћи у цријевима људи који су примали много антибиотика и дуго боравили у болницама, те често прошли инвазивно лијечење, као и да се може лако проширити у болничкој средини и изазвати различите инфекције, посебно код имунолошко ослабљених људи.

„Пут преношења су углавном прљаве руке и додир са контаминираним површинама. Важно је напоменути да су новорођенчад, поготово прематурна, имунокомпромитована тако да је врло лако пренијети инфекцију на њих, те су ова два случаја нешто што није страно и што се догађа у свим болничким окружењима поготово на интензивним и полуинтензивним његама“, рекла је Соломунова.

Директор болнице у Градишци Рајко Додик изјавио је раније да су дезинфиковали и стерилисали одјељење гдје се врши пород и да након тога ништа није показивало за присуство те бактерије.

ИЗВОРсрна
Претходни текстМУП Српске: За два дана санкционисано 3.050 учесника
Сљедећи текстЂорђе Ковачевић ученик генерације Средњошколског центра „Василије Острошки“