Насловна Најновије Сомбор ће се побратимити са Требињем и Источним Сарајевом

Сомбор ће се побратимити са Требињем и Источним Сарајевом

46
0

Град Сомбор потписаће у наредном периоду споразуме о братимљењу са Требињем и Источним Сарајевом, изјавио је градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, након састанка са помоћником министра за културу Републике Српске Тањом Ђаковић, одржаног данас у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“.

Ратковић је изразио увјерење да ће до тога доћи већ сљедеће године за Дан града Сомбора који се обиљежава у фебруару.

„Очекујемо сарадњу, не само са ова два града Републике Српске. Веома битно за нас је да сарађују градови, пре свега у области јавне управе, јер много тога једни од других можемо да научимо, да примере добре праксе свако у свом граду или општини примени. То је нешто што нема цену“, рекао је Ратковић на састанку у згради „Жупаније“ у Сомбору.

Градоначелник Сомбора истакао је увјерење да сарадња са Републиком Српском у наредним годинама може да буде само на вишем нивоу и да је главни циљ рад на очувању националног идентитета који ће бити подигнут на још виши ниво.

Ђаковићева је оцијенила да манифестација „Дани Српске у Србији“ из године у годину добија на значају, а да је настала као резултат природне тежње за подршком, јачањем заједништва и заједничког националног и културног идентитета српског народа у Србији и Републици Српској.

Она је истакла да је посебно битно што ова манифестација даје конкретне резултате и пројекте који су реализовани управо на основу потписаних споразума, те напоменула да је и досадашња сарадња српског народа са двије стране Дрине била јако интензивна и чврста.

„Обавеза свих нас је да још више радимо на продубљивању те сарадње и још већем ангажовању на очувању нашег националног и културног идентитета, а један од наважнијих задатака, што је и услов културолошког опстанка нашег народа, јесте да радимо на бризи о ћириличком писму и нашем језику, јер народ без писма и језика губи свој идентитет“, рекла је Ђаковићева.

Она је навела да је на састанку са градоначелником Сомбора било ријечи и о бризи о статусу националних мањина.

„Градоначелник нас је информисао на који начин они то раде, а ми смо пренијели нека искуства из Републике Српске да на исти начин третирамо националне мањине, да имамо посебне грантове којима подржавамо њихове пројекте културног стваралаштва. Савез националних мањина има код нас статус удружења од јавног интереса“, рекла је Ђаковићева.

У делегацији Републике Српске био је и савјетник у Представништву Републике Српске у Србији Борислав Максмимовић, а испред града Сомбора присуствовали су и предсједник Скупштине града Сомбора Владислав Живановић, те члан Градског вијећа за културу и образовање Јасмина Илић.

Присуствовали су и члан Градског вијећа за међународну сарадњу града Сомбора Тамаш Канижај, члан Градског вијећа за спорт, дјецу и омладину Огњен Андричанин, помоћник градоначелника за културу и туризам Урош Бузаџић и помоћник начелника Одјељења за привреду, туризам и локални економски развој Бранислав Сворцан.

ИЗВОРСРНА
Претходни текстОдиграна представа „Утопија“, Луткарског казалишта „Мостар“, РТВИС 24.09.2024. (ВИДЕО)
Сљедећи текстВласеница: Отворена изложба посвећена Милеви Марић Ајнштајн